Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zelena mladost drži pravi smjer

17.01.2011. 23:00
Zelena mladost drži pravi smjer


Borik pokazuje da se i s domaćim snagama može ići naprijed, u skladu s klupskim željama i mogućnostima


Kad od 12 igrača njih osam pogodi barem jednu tricu onda protivniku na drugoj strani nije lako. To se u subotu dogodilo Dubravi koja se u 11. kolu u Jazinama namjerila na razigrani i napadački vrlo raspoloženi Borik (u zapisniku je bio izostavljen dodatak Puntamika).
Neven Plantak održavao je svoju momčad svih 40 minuta u istom ritmu na koji su Zagrepčani znali odgovoriti tek u prvoj četvrtini. Kada je Petar Marić povukao suigrače sa deset koševa u nizu bilo je jasno da će to biti pobjednička večer “zelenih”. Trenutačnih sedam pobjeda i četiri poraza Zadrana izgledaju obećavajuće kad je riječ o borbi za Ligu za prvaka. Ako se tome doda da je Borik pred početak sezone napustio Ive Ivanov, stožerni igrač, da je ljetos otišao Mate Mrva, dugogodišnji oslonac momčadi, da su nedavno otišli Ante Dević i Ivo Pavić, da je Borik uzeo one igrače koji Zadru nisu bili prvi izbor onda sve skupa dodatno dobiva na težini. Borik se pokazao kao utočište mnogima na koje Zadar nije računao, a koji su procijenili da mogu više od spuštanja u A-2 ligu.
Plantak se u takvoj kombinaciji igrača, među kojima je Jure Ružić, poput tete u vrtiću, dobro snalazi i bila bi šteta da ova momčad završi u Ligi za ostanak i tako “zelena” mladost (i po dobi i po boji dresova) ostane bez mogućnosti dvoboja sa Zadrom, Cibonom, Cedevitom i Zagrebom. Kako god te utakmice završile one nose neprocjenjivo više od Lige za ostanak. Dakako, Plantak je oprezan, za što ima i razloga jer ne kaže se bez razloga mladost – ludost.
– Boris Gnjidić, kolega na klupi Dubrave, i ja imamo isti problem. Naše momčadi imaju veliki broj mladih igrača kod kojih su prisutne oscilacije. No, to je škola s kojom se moramo znati nositi. Treba biti strpljiv u raditi i dalje jer kontinuitet dobrih igara od nas se može očekivati samo ako ova momčad ostane barem nekoliko godina na okupu – podvukao je Plantak kojem je Gnjidić zaželio ulazak u Ligu za prvaka.
Gnjidić možda doista ima neke simpatije prema Boriku, ali vjerojatno razmišlja i u tom smjeru da mu Borik u Ligi za ostanak i nije poželjna varijanta budući da Zadrani sa Zagrepčanima u međusobnim dvobojima sada imaju 2:0. Ode li Borik u Ligu za prvaka Dubravi se porazi protiv Zadrana brišu. Ipak, do konačnog raspleta A-1 lige ostalo je još sedam kola koja donose niz kombinacija s kojima se u Boriku ne trebaju zamarati. Za njih je mnogo važnije da su do sada pokazali da mogu biti konkurentni i nakon što im svake godine odlaze najbolji. Bez obzira što A-1 liga nije natjecanje čija bi kvaliteta nekoga mogla “oboriti s nogu” Borik pokazuje da se i s domaćim snagama može ići naprijed, u skladu s klupskim željama i mogućnostima. Jer iako svi sanjamo titule koje bi nam trebao donijeti Zadar, realnost zadarske košarke danas je sasvim drugačija. Zapravo, nije nemoguće da se Zadar i Borik dogodine nađu u istoj ligi. Kojoj? Teško da će to biti regionalna liga…


 ZAŠTO U ISTO VRIJEME?




Utakmica Borik – Dubrava igrala se u subotu u 18 sati, u isto vrijeme kada je na Višnjiku počela utakmica A-1 lige košarkašica između Zadra i Požege. U situaciji kada se klubovi bore za svakog gledatelja Zadranke i Puntamičani priuštili su sebi luksuz da igraju utakmice u isto vrijeme. Osim toga, oba sastava na taj su način i medije stavila u dvojbu koga poslati na koju utakmicu jer u većini redakcija isti novinari prate ova dva sastava. Pero Perić, sportski direktor Borika, kaže da su kasno doznali da se ženska košarka igra u isto vrijeme, a i na Višnjiku također sliježu ramenima. Iako i jedini i drugi moraju paziti na mnogo toga kod određivanja satnica utakmica malo više koordinacije među onima koji odlučuju kada će se igrati ne bi škodilo. Ne tako davno, u nedjelju 14. studenoga imali smo situaciju da su košarkašice Zadra protiv Croatije igrale u 18 sati, kada je u susjednoj dvorani počela utakmica odbojkaša Zadra i Brda, a sat vremena ranije u Mocirama je počeo dvoboj rukometaša Zadra i Crikvenice. Nakon tako složenih termina nitko se nama pravo žaliti na loš medijski tretman ili manjak publike.