Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Etiketa “Puž” za promicanje slow food filozofije restoranu Pet bunara

17.01.2012. 23:00
Etiketa “Puž” za promicanje slow food filozofije restoranu Pet bunara


Slow food nije samo način proizvodnje i pripreme hrane, već kompletna životna filozofija čega su itekako svjesni u “Pet bunara” što je bio temelj za nominaciju za dobijanje etikete “Puž”. U “Pet bunara” već godinama promoviraju domaće, autohtone namirnice, a odnedavno na svom meniju imaju i jela rađena od eko namirnica, što su prepoznali u klubu “Slow food Liburnija”, hrvatskom ogranku velike svjetske organizacije za promicanje eko kulture življenja – “Slow food”
Nagrađivani zadarski restoran “Pet bunara” u utorak se “okitio” još jednim vrijednim priznanjem. Klub “slow food Liburnija”- ogranak velike svjetske organizacije proizvođača i ponuđača ekološke hrane “slow food” koja okuplja 180.000 članova i djeluje u 150 zemalja svijeta, nominirao ga je za “Puža” – etiketu koja simbolizira visoke profesionalne standarde u promicanju slow food principa pripreme i serviranja hrane.
Kako je to naglasio Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, koji je zajedno s jednom od osnivačica hrvatskog ogranka organizacije “slow food” – “slow food Liburnije”, Katarinom Kozina, uručio priznanje vlasniku restorana “Pet bunara” Vladi Babcu, slow food nije samo način proizvodnje i pripreme hrane već kompletna životna filozofija.
Slow food nije hrana samo za bogate
A u restoranu “Pet bunara” itekako su toga svjesni, u svim segmentima svog rada, posebice u pripremi hrane od eko namirnica, što je bio temelj za spomenutu nominaciju. Restoran “Pet bunara” već godinama promovira domaće, autohtone namirnice, a odnedavno na svom meniju ima i jela rađena od eko namirnica, što su prepoznali u klubu “slow food Liburnija” koji kao dio velike svjetske organizacije za promicanje eko kulture življenja, pokriva područje od Istre do Zadra.
– Slow food meni nije meni od mnogo sljedova po priličnim cijenama, kao što se to smatralo do sada u Hrvatskoj, meni za elitu koja si može priuštiti meni po 100 i više eura. Slow food je hrana koja prije svega poštuje i proizvođača i ponuđača, meni koji ne iznosi zajedno s čašom vina više od tridesetak eura, no meni koji respektira pogled i kulturu proizvodnje i prerade hrane koja zadovoljava visoke moralne i eko standarde. To smo vidjeli ovdje u restoranu “Pet bunara” i sa zadovoljstvom se odlučili dodijeliti mu etiketu “Puž”, kao simbol svih ovih nabrojanih vrijednosti, istakao je Vjeran Piršić.
Kontrola kvalitete
Zadovoljstvo još jednim osvojenim priznanjem nije krio ni Vlado Babac koji je zahvalio gostima iz “slow food Liburnija” kluba, naglasivši kako je počašćen nominacijom.
– Mi u Zadru, zapravo u zadarskoj okolici, imamo dobrog i voća i povrća i sasvim je logično biti svjestan te činjenice i to implementirati u gastroponudu, rekao je Babac, prisjetivši se, dakako, u kontekstu cijele priče, i rada sestre Sandre, proizvođačice nagrađivanog eko pekmeza od smokava “Šinjorina smokva”, koji je već godinama jedan od prepoznatljivih sastojaka nekoliko njegovih restoranskih jela.
Vrijedno priznanje u restoranu “Pet bunara” proslavljeno je okupljanjem nekolicine poslovnih partnera i prijatelja, među kojima je bila i predsjednica udruge Eko Zadar, Atana Grbić. Udruga Eko Zadar naime, sudjeluje u promociji spomenute svjetske mreže proizvođača i ponuđača ekološke hrane slow food te je kao ekološka udruga, zadužena za reviziju dodijeljenih etiketa.
 U slučaju “Pet bunara”, dodijeljenog “Puža”, koji će simbolično na vrata restorana biti postavljen nakon mjesec dana, koliko iznosi vrijeme između nominacije i uručivanja etikete, kontrolirat će jednom godišnje kako bi se utvrdilo posluje li određeni restoran ili eko proizvođač i dalje na visokoj razini zbog koje je priznanje dodijeljeno. Tijekom sljedećeg mjeseca nominacijski process će biti završen, naglašava Atana Grbić. U Zadarskoj županiji otvorit će se mogućnost priključenja novih članova, kako u segment poznate svjetske mreže proizvođača “Terra Madre”, tako i ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju u potpunosti ili u nekom segmentu Slow Food.


Nominacije za Zadarsku županiju


Uz restoran “Pet bunara” nominacije kluba “slow food Liburnija” za zadarsko područje dobili su i Uljara Lun, OPG Oliverić – Kolan te proizvod Cvit soli Solane u Pagu.