Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kosor: Neću iskoristiti zakon za povlaštenu mirovinu

17.01.2012. 23:00
Kosor: Neću iskoristiti zakon za povlaštenu mirovinu


Predsjednica HDZ-ovog Kluba zastupnika Jadranka Kosor izjavila je danas da, za razliku od nekih HDZ-ovih zastupnika, ne namjerava iskoristiti zakonsku mogućnost i provesti jedan dan u mirovini kako bi stekla povlaštenu zastupničku mirovinu
Predsjednica HDZ-ovog Kluba zastupnika Jadranka Kosor izjavila je danas da, za razliku od nekih HDZ-ovih zastupnika, ne namjerava iskoristiti zakonsku mogućnost i provesti jedan dan u mirovini kako bi stekla povlaštenu zastupničku mirovinu.
“Ja to neću napraviti. Nisam znala za potez kolega, nisu se sa mnom konzultirali, to sam doznala iz medija. Svatko od nas odlučuje o svojim postupcima, to su stvari privatne naravi, one nemaju veze sa funkcioniranjem Kluba”, odgovorila je Kosor na pitanje novinara nakon završetka saborskog aktualnog prijepodneva.
Ocijenila je kako se članovi vlade nisu dobro pripremili za aktualno prijepodne, istaknuvši da njezina stranka neće tolerirati kršenje saborskog Poslovnika, kakvim smatra gubljenje vremena na stanke prije početka ‘aktualca’, kada su SDP-ovci najavili da neće postavljati pitanja članovima vlade.
“U vrijeme kada treba početi aktualno prijepodne, onda treba i početi. Oko dogovora hoće li neki njihovi zastupnici postavljati pitanja ili neće, to moraju obaviti prije”, kazala je Kosor.
Zbog istupa SDP-ovca Nenada Stazića, odnosno njegove ocjene da je bivša vlada, kojoj je bila na čelu, ostavila neke dubioze u resorima, najavila je da će zatražiti hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.
“Ja ću dovesti svoje kolege koji su vodili najteže resore, pogotovo financije, da utvrdimo o čemu je to Stazić govorio i što je to insinuirao. Želim da se ta stvar odmah raščisti”, poručila je Kosor.
Predsjednika Sabora Borisa Šprema prozvala je za vrlo loše i nepripremljeno vođenje saborske sjednice, jer je, ocijenila je, dopustio višestruko kršenje Poslovnika. “To je loš start, nadam se da će sljedeći put biti bolje”, izjavila je.
Milanoviću je zamjerila jer joj je, kako je rekla, izazvan pitanjem HDZ-ove zastupnice Sunčane Glavak, prišao i rekao joj “da je to zadnji put”.
“Očito ne razumije da je sada u drugoj poziciji, da sada mora odgovarati na svako pa i krajnje neugodno pitanje, jer je to pozicija člana vlade. Ja sam ga podsjetila na vrijeme kad sam ja odgovarala na zastupnička pitanja cijele opozicije, koja su bila upućivana samo meni, na pitanja kojima se i mene i moje kolegice i kolege i cijelu stranku ponižavalo i vrijeđalo”, kazala je Kosor.
Milanoviću je, dodala je, rekla i da HDZ neće tako postupati, ali da će iznositi činjenice kojima raspolaže. “To je naše pravo, naša dužnost kao zastupnika. Očito da se još gospodin Milanović nije prebacio iz pozicije u kojoj je do sada bio”, kazala je Kosor.
Upitana kako komentira današnji sukob između SDSS-a i HDSSB-a, odgovorila je kako to ne bi posebno komentirala jer se zauzima za dostojanstvenu raspravu utemeljenu na činjenicama, a ne podupire insinuacije i podmetanja.
“Ovo je sabornica, ovo nije sudnica, ovdje se ne sudi i ne istražuje, ovdje se ne obavljaju egzekucije. Prema tome, svatko od zastupnika tko ima nekakve indicije i dokaze, a to moramo činiti i kao građanke i građani, mora svoja saznanja o bilo čemu i o bilo kojem kaznenom djelu, pa bio to naravno i zločin bilo kakve vrste poput ratnog zločina, hitno sa svim argumentima koje ima prijaviti Državnom odvjetništvu”, naglasila je Kosor.