Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

MMF traži dodatna sredstva za suzbijanje dužničke krize u eurozoni

17.01.2012. 23:00
MMF traži dodatna sredstva za suzbijanje dužničke krize u eurozoni


Direktori MMF-a u utorak su postigli dogovor o pronalaženju novih izvora sredstava, u skladu sa zahtjevom čelnice MMF-a Christine Lagarde, s obzirom na pojačane zabrinutosti u vezi utjecaja krize u eurozoni na gospodarstva diljem svijeta
Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio je zahtjev za pribavljanjem dodatnih financijskih sredstava kojima bi se pomoglo obuzdati dužničku krizu u eurozoni.
Direktori MMF-a u utorak su postigli dogovor o pronalaženju novih izvora sredstava, u skladu sa zahtjevom čelnice MMF-a Christine Lagarde, s obzirom na pojačane zabrinutosti u vezi utjecaja krize u eurozoni na gospodarstva diljem svijeta.
“Najveći je izazov na odgovarajući način odgovoriti na krizu i mnogi izvršni direktori istaknuli su nužnu i hitnu potrebu da se zajedničkim naporima suzbije dužnička kriza u eurozoni i zaštite gospodarstva diljem svijeta od njezina prelijevanja. S tim ciljem uprava i osoblje fonda istražit će opcije za povećanje raspoloživih sredstava fonda, uz odgovarajuća jamstva”, kazala je Lagarde u priopćenju.
Zasad nije poznato iz kojih bi se izvora osigurala nova sredstva.
Neformalni razgovori o visini sredstava koja bi se mogla prikupiti od gospodarstava koja nisu u eurozoni, poput Brazila, Indije i Kine, vode se od prosinca, no zasad nisu donijeli značajnije rezultate.