Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stazić: SDP neće postavljati pitanja na ‘aktualcu’

17.01.2012. 23:00
Stazić: SDP neće postavljati pitanja na ‘aktualcu’


Stazić je sa saborske govornice upitao kakva bi to pitanja zastupnici njegove stranke postavljali ministrima koji su tek ušli u svoje urede koji se tek formiraju, osim kakvo su stanje zatekli u svojim ministarstvima
SDP-ovac Nenad Stazić u Hrvatskom je saboru rekao da njegovi stranački kolege neće postavljati pitanja članovima Vlade na današnjem aktualnom prijepodnevu jer su novi ministri tek preuzeli svoje resore, na što je Jadranka Kosor odgovorila da će HDZ-ovi zastupnici, za razliku od SDP-ovih, iskoristiti svoje pravo i pitati novu vladu te tako, rekla je, zadovoljiti i interes građana koji su ih birali u Sabor.
Stazić je sa saborske govornice upitao kakva bi to pitanja zastupnici njegove stranke postavljali ministrima koji su tek ušli u svoje urede koji se tek formiraju, osim kakvo su stanje zatekli u svojim ministarstvima.
“Što da pitamo ministra poljoprivrede, je li točno da su dugovanja seljacima dvostruko veća od onih koje je prikazao bivši ministar. Da pitamo ministra rada je li točno da se isplaćuju mirovine ljudima koji nemaju ni dana radnog staža, da pitamo ministra unutarnjih poslova je li točno da je nekoga tko je podnosio ili je inicirao podnošenje lažnih kaznenih prijava protiv opozicijskih čelnika morao staviti za svoga savjetnika jer tako predviđa postojeći zakon? Ali to bi bio razgovor o prošlosti, to bi bila pitanja o bivšim ministrima, a ne sadašnjima”, poručio je Stazić.
Naglasio je da nova vlast, za razliku od prethodne, želi pokazati da neće biti samo druga, nego i drugačija, te da zbog toga SDP-ovci nemaju namjeru na aktualnom prijepodnevu postavljati naručena pitanja kojima se veliča vlada.
“Mogli bismo postaviti svih 15 pitanja premijeru, onako kako su se otprilike postavljala zadnjih osam godina premijeru i premijerki – je li točno da na svijetu nikada nije bilo, nema niti će biti bolje, pametnije, poštenije. A kada bi premijer i premijerka odgovorili – da zastupniče, to je točno, onda bi uslijedio Kim-Jong Ilovski aplauz”, poručio je Stazić.
Istaknuo je da se nova vlast tako neće ponašati, već da će za svoje uspjehe biti zaslužna i ponosna, a za neuspjehe kriva i odgovorna i svoju odgovornost neće prebacivati ni na koga, “ni na Račanovu vladu kao što je to činjeno zadnjih osam godina, ali ni na vladu Ive Sanadera ni na vladu Jadranke Kosor”.
Nova vlast, naglasio je, ne želi govoriti o prošlosti, nego i o izgradnji budućnosti koju želi graditi zajedno s oporbom, čije dobre prijedloge neće odbijati samo zato što su oporbeni.
“Kao što je rekao premijer, možemo pogriješiti, ali nemamo pravo ne pokušati, nemamo pravo biti kukavice, nemamo pravo biti nepošteni, i vas opoziciju pozivamo da nam u tome pomognete. Učinimo da ovaj sabor bude mjesto susreta i želja, kvalitetnih rasprava, uzajamnog uvažavanja i tolerancije”, poručio je oporbi.
Jozo Radoš je u ime Kluba HNS-a, pak, najavio da će njegovi zastupnici postavljati pitanja na aktualnom prijepodnevu, ali ne radi propagande rada vlade, već “dobrodošle promocije i fokusiranja na važna pitanja”.
Jadranka Kosor je u ime HDZ-ovog kluba kazala da je SDP-ov potez presedan u saborskoj praksi, kojom se “samo gubi vrijeme”, naglasivši kako će HDZ-ovi zastupnici u svoje, ali i ime birača koji su ih birali, iskoristiti svoje pravo da postavljaju pitanja članovima vlade.
“Ta vlada je hrvatska vlada i svi mi izabrani zastupnici imamo pravo postavljati pitanja u ime svih onih koji su nas birali”, poručila je Kosor.
Odgovorila je i na Stazićeve prozivke, naglasivši kako su zastupnici vladajuće većine, tada oporbe, iskorištavali svoje pravo da propituju članove bivše vlade koju je ona vodila, čiji su ministri, kazala je, uvijek imali nešto reći o stanju u svojim resorima.
“Imamo pitanja za premijera i članove vlade zašto su izmijenili Ovršni zakon, zašto su neki zakoni modelirani prema nekim članovima vlade, što premijer misli o zahtjevu HDZ-a za ocjenom ustavnosti tzv. Komadininog zakona, zašto se zapošljavaju samo podobni, itd”, istaknula je Kosor.
Podsjetila je i na praksu bivše oporbe da pitanja postavljaju isključivo čelnom čovjeku vlade, “koja su bila ponižavajuća, puna laži i objeda, ali i to smo preživjeli”.
U Saboru je počelo aktualno prijepodne.