Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Alžirska vojska pobila i teroriste i taoce

Autor: Hina (H)

17.01.2013. 23:00
Alžirska vojska pobila i teroriste i taoce

Foto: FAH



Četrdesetak stranih državljana od srijede je u rukama otmičara iz islamističke skupine povezane s Al Kaidom koja traži prekid francuske vojne intervencije u susjednom Maliju


Malijski džihadisti u napadu na plinsko polje u Alžiru oteli su 41 zapadnog državljanina, kao odgovor na intervenciju francuskih vojnika u Maliju, gdje potonji trenutačno vode bore s islamistima. Islamistički borci povezani s Al Kaidom napali su u zoru plinsko polje In Amenas, na istoku Alžira, blizu libijske granice, kojim upravljaju britanska kompanija BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.
Otet je 41 “zapadni državljanin”, među kojima je “sedam Amerikanaca, Francuzi, Britanci i Japanci”, rekao je glasnogovornik napadača, a prenijele su dvije mauritanske informativne mrežne stranice, agencija Naouakchott information i Sahara Medias.
Alžirska vojska reagirala je jučer poslijedpodne te je izvela zračni udar na području In Amenasa, na istoku Alžira. U akciji je ubijen veliki broj taoca. Agencija ANI, koja je u bliskom kontaktu sa skupinom koja je preuzela odgovornost za masovnu otmicu, izvijestila je da su u napadu ubijena 34 taoca i 15 njihovih otmičara povezanih s Al Kaidom. Agencija navodi da je vojska izvršila napad u vrijeme kada su otmičari pokušavali preseliti taoce u vozilima na novu lokaciju.
Četrdesetak stranih državljana od srijede je u rukama otmičara iz islamističke skupine povezane s Al Kaidom koja traži prekid francuske vojne intervencije u susjednom Maliju. Otmičari također traže povlačenje alžirske vojske koja plinsko postrojenje drži u okruženju. Alžirska vojska je u četvrtak opkolila plinsko postrojenje kojim upravljaju britanski BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.
“Mi smo pripadnici Al Kaide i došli smo sa sjevera Malija”, rekao je islamistički borac u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse. Napadači su rekli da su pod zapovjedništvom Mokhtara Belmokhtara, zvanog “jednooki”, povijesnog vođe Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) koji ih je ubacio na sjever Malija. “Jednooki” je nedavno izbačen iz džihadističke skupine i ustrojio je svoju katibu (borbenu jedinicu).
Francuski predsjednik Francoise Hollande rekao je u srijedu da je u kontaktu s alžirskom vladom, te da “još nisu poznati sve detalji o otmici, čak ni o francuskim državljanima koji bi mogli biti uključeni”. Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je “terorizam u Maliju prijetnja za Europu”, na tiskovnoj konferenciji u Berlinu na kojoj je bio i predsjedatelj ECOWAS-a, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara.
Potonji je poželio da “svi Europljani” pruže potporu francuskoj operaciji u Maliju. “Želimo što prije rasporediti snage kako bismo poduprli malijske postrojbe, ali isto tako pružiti humanitarnu pomoć i osnažiti politički proces. ECOWAS će izvršiti svoju ulogu”, obećao je. (Hina)


 PREGLED TALAČKIH KRIZA




2013
borci Al Kaide oteli su 41 državljanina iz zapadnih zemalja i 150 Alžiraca na plinskom postrojenju In Amenas u alžirskom dijelu Sahare, 1.300 kilometara istočno od grada Alžira prema libijskoj granici. Postrojenje eksploatiraju alžirska tvrtka Sonatrach, britanski BP i norveški Statoil, a otmičari traže hitan prekid francuske vojne intervencije u Maliju.
2004
u školi u Beslanu u Sjevernoj Osetiji (Rusija), čečenski gerilci oteli su oko 1.200 osoba: djece, nastavnika i roditelja. Operacija oslobađanja koju su izvele ruske snage završila je smrću 331 osobe, među kojima 186-ero djece i 31 taoca. Ranjenih je bilo gotovo 400.
 2003
u alžirskom dijelu Sahare oteta su ukupno 32 turista iz Njemačke, Švicarske, Nizozemske i Austrije. Turiste su u manjim skupinama oteli članovi alžirskog islamističkog pokreta GSPC (Salafistička skupina za propovijed i borbu). Njemačka taokinja umrla je od toplotnog udara. Dio talaca oslobodila je u svibnju alžirska vojska, a prestali su otkupljeni u Maliju za 5 milijuna eura koje je navodno isplatio Berlin, što nije potvrđeno iz službenih izvora.
2002
više od 57 sati čečenski teroristički borci držali su više od 800 osoba zatočenenima u kazalištu Dubrovka, a intervenirale su ruske specijalne snage napadom koji je završio smrću 130 talaca i čečenskih boraca. Uglavnom ugušeni plinom koji su u kazališnu dvoranu ubacile ruske specijalne snage.
2000
 u Sijera Leoneu pobunjenici Ujedinjenog revolucionarnog fronta uzeli su za taoce 500 pripadnika UN-vih mirovnih snaga. Posljednji članovi otetih Plavih kaciga oslobođeni su tek nakon dva mjeseca u operaciji UN-ovih vojnika uz logističku i zračnu potporu Britanaca.
1996
 u rezidenciji japanskog veleposlanika u Limi, glavnome gradu Perua, gerilski Revolucionalni pokret Tupac Amaru (MRTA, sljedbenici Che Guevare) uzeli su 700 osoba za taoce. Nakon 126 dana zatočeništva izveden je napad 22. travnja pri čemu su oslobođeni zadnji preostali taoci, no ubijeno je 14 gerilaca, jedan talac i dvojica vojnika.
1985
400 osoba uzeto je za taoce u Palači pravde u Bogoti, glavnome gradu Kolumbije. Otmičari su bili članovi pokreta M19 (Pokret 19. travnja). Kriza je završena sutradan vojno-policijskom akcijom u kojoj je poginulo stotinjak osoba.
1979.
 talačka kriza u Teheranu gdje je 400 islamističkih studenata zatočilo u veleposlanstvu Sjedinjenih Država 52 američka državljana. Zahtijevali su da SAD izruči Iranu bivšeg šaha koji se tada liječio u New Yorku. Amerikanci su 25. travnja 1980. pokušali helikopterima osloboditi taoce ali nisu uspjeli i taoci su oslobođeni tek 20. siječnja 1981. sporazumom dviju zemalja i pola sata nakon što je Ronald Reagan službeno postao novi američki predsjednik.
1972
palestinska gerilska skupina Crni rujan ubila je tijekom Olimpijskih igara u Münchenu u Njemačkoj 11 izraelskih sportaša koje je zatočila u Olimpijskom selu. Gerilci su ubili dvije osobe, a devet ih je ubijeno u razmjeni vatre između njemačke policije i gerilaca u vojnoj zračnoj luci odakle su otmičari trebali poletjeti zajedno s taocima. Tada je poginulo i osam gerilaca, njemački policajac i pilot helikoptera.