Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čehoku i Horvatu stanovima plaćao dobivanje posla

Autor: Ana Raić Knežević

17.01.2013. 23:00
Čehoku i Horvatu stanovima plaćao dobivanje posla

Foto: FAH



Istražitelji imaju dokaze da je vlasnik Tehnobetona Zagorje za Čehokov stan platio 100.000 kuna, dok je za stan Horvatovog sina dao 103.000 kuna. Uhićeni Bunić bio je privilegiran i pri plaćanju obveza


Većinski vlasnik tvrtke Tehnobeton Zagorje Miroslav Bunić, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, bivši dogradonačelnik Zlatko Horvat, te gradski pročelnik prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Stanko Vitez uhićeni su jučer u USKOK-ovoj akciji. Istražitelji za sada sumnjaju da su Čehok i njegov tadašnji zamjenik Horvat od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine pogodovali Buniću, odnosno njegovim tvrtkama u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom. Imao je privilegija i kod podmirivanja obveza svojih firmi, odnosno plaćanja komunalnih doprinosa svojih firmi gradskoj blagajni. Time je Gradu Varaždinu prouzročena šteta u iznosu od najmanje 6.413.984 kuna, dok su Bunićeve firme nezakonito ostale bogatije za 6.156.604 kune.
Zloupotreba funkcije
Kako bi im se odužio, Bunić je Čehoku i Horvatu platio dio cijene njihovih stanova. U ovom trenutku istražitelji imaju dokaze da je za Čehokov stan platio 100.000 kuna, dok je za stan Horvatovog sina dao 103.000 kuna. Horvat je kao mito dobio i ukupan iznos kupoprodajne cijene stana na njegovo ime u vrijednosti od 281.936,03 kune, a Čehoku su plaćeni dodatni radovi na uređenju stana u vrijednosti od 43.838,03 kune. Čehok je prema prijavi tražio i opremanje stanova za sebe i za Horvata.
Stanko Vitez, sumnja se, zlorabio je najprije svoju funkciju pročelnika Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, a potom i onu pročelnika Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina. Činio je to od kolovoza 2005. do 21. travnja 2009. godine kada je od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova odobre cijene niže od tržišnih. Na tome si je uštedio najmanje 67.684,20 eura.
Pretraženi uredi
Sva četvorica uhićenih u ovoj akciji nakon ispitivanja na policiji prebačeni su u sjedište zgrebačkog USKOK-a. Upravo USKOK-ovu zgradu u Gajevoj ulici u Zagrebu renovirala je Bunićeva tvrtka Tehnobeton Zagorje.
Istražitelji su tijekom jučerašnjeg dana pretražili Bunićeve urede, kao i njegov varaždinski dom. Riječ je o jednom od najbogatijih Varaždinaca, čija je tvrtka sudjelovala u gradnji brojnih objekata u tom gradu.
Čehok je s Bunićem potpisao i ugovor o gradnji dvorane na Dravi za potrebe rukometnog prvenstva 2009. godine, no za sada taj unosan posao nije obuhvaćen kaznenom prijavom. Cijena gradnje iznosila je 178, športske opreme i namještaja 11,75, nadzora i naknade za priključke 14,1 milijuna kuna. U 284 mjesečne rate grad Varaždin se obvezao izvođaču Tvrtki za posebne namjene “Drava” plaćati 2,322 milijuna kuna.
– Zastrašujuć je podatak je da grad Varaždin za mjesečni najam sportske dvorane na Dravi mora plaćati privatnom partneru toliki iznos i to pune 24 godine što je više od 820 milijuna kuna, dok sami troškovi izgradnje dvorane iznose 177 milijuna kuna. Jednako zastrašujući je i podatak je da su troškovi mjesečnog najma zgrade županije 104.101,73 kuna na rok od 20 godina što ukupno iznosi 25 milijuna kuna dok je vrijednost same investicije devet milijuna kuna, upozorio je prije nekoliko mjeseci varaždinski ogranak stranke Hrvatski laburisti podsjetivši da diljem Varaždinske županije postoji 60-tak objekata izgrađenih i dograđenih pomoću modela javno-privatnog partnerstva.