Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čišćenje snijega i “topljenje leda”

Autor: Željana Gardijan

17.01.2013. 23:00


Dok je Zagreb zatrpavao snijeg, premijer Milanović je u Beograd otišao topiti led, pa su se Bandić i Milanović nekad u istoj stranci, našli na različitim mjestima sa „istom” misijom – borbom protiv zime. Prvi protiv prave, a drugi protiv političke.
Istodobno se ledena santa napravila u Sloveniji i veliko je pitanje kako osvojiti ljubav Ljubljane da bi se krenulo u ratificiranje pristupnog ugovora s Europskom Unijom.
U naglaske tjedna ušla bi i prognoza Svjetske banke o rastu BDP-a za ovu godinu od 0,8 posto, iako izgleda da će ledeno doba za nezaposlenost i siromaštvo još potrajati.
Naime, Bandić, na kojega se obrušio snijeg kakav nije pao u posljednjih više od sto godina, shvatio je da pred lokalne izbore nikako ne smije dopustiti da ga se zapamti po kolapsu grada i stao na čelo zimske službe, a nezadovoljnim građanima u svom stilu poručivao da će snijeg ako treba pojesti, no da nije Batman da može hvatati pahulje prije nego padnu na zemlju. S obzirom na količine padalina ne može mu se previše zamjerati i prigovarati da nije činio ništa. Angažirao je sve koje je mogao pa su čak i studenti mogli zaraditi snježnu dnevnicu. Tako bi se njegova borba sa zimom zasad mogla ocijeniti uspješnom pa ako to i ne bi bilo njegovom zaslugom, on ima na umu da će mu se kad-tad nebo smilovati.
Druga je priča s Milanovićevim i Dačićevim topljenjem leda koji je tijekom niza godina ipak postao nemilosrdno debeo i trebat će dosta lijepog vremena da postane tanji. Naime, predsjednik Josipović, koji je procijenio da još nije njegovo vrijeme za odlazak u Beograd, pohvalio je, pak, Milanovićevo „rušenje zidova” šutnje, ali njegov uvrijeđeni srbijanski kolega Nikolić nije odšutio što se njega zaobišlo.
Oporba je, iako podupire normalizaciju odnosa, zamjerila premijeru Milanoviću što nije prije otišao u Sloveniju s kojom se mora riješiti pitanje Ljubljanske banke i otkloniti prepreka ratifikaciji pristupnog ugovora, a zasigurno će mu zamjeriti i malu prognozu rasta BDP-a u ovoj godini.
Preveliki broj nezaposlenih i prenapregnutost proračuna te rastuće siromaštvo i nezaposlenost glavni su aduti oporbi kojima će na lokalnim izborima napadati Milanovićev SDP i optuživati ga za nesposobnost da otopi zaleđeno gospodarstvo.
Nažalost, za to će imati primjera na svakom koraku, pored svakog kontejnera, na svakom Područnom uredu Zavoda za zapošljavanje u svakom trgovačkom centru i svakom umirovljeničkom domu.
Premijer bi možda trebao sresti baku koja na kasu u jednom trgovačkom centru u Zadru nosi paketić u kojem je i nekoliko razbijenih jaja, a na savjet da ih vrati i uzme druga, odgovara da ih je uzela jer su na akciji sedam kuna.
Ova „nepogoda” sigurno je će za Milanovića biti najteža jer teško da će ovakve umirovljenike tako lako moći uvjeriti da će za njihovog života granuti gospodarsko ljeto.
Oni su u dubokoj zoni siromaštva u koju, ako se ne angažira krizna „zimska služba”, brzo mogu upasti i oni koji svakodnevno ostaju bez posla.
A i mladi koji ne mogu naći posao sve manje vjeruju u skoro proljepšanje vremena…