Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Povijest Biograda i njegove škole na jednom mjestu

Autor: Velimir Brkić

17.01.2013. 23:00
Povijest Biograda i njegove škole na jednom mjestu

Foto: Velimir BRKIĆ



U sportskoj dvorani Srednje škole Biograd na Moru predstavljena je monografija “40 godina Srednje škole Biograd na Moru (od 1971. do 2011. godine)”, autora prof. Bože Došena, do prošlogodišnjeg umirovljenja 18 godina ravnatelja biogradske škole.
– Ova knjiga ponajprije ostavlja dojam jednog iznimnog posla na jednoj građi koja će zacijelo postati još jedan vrlo važan kamen temeljac u kulturi i sveopćem razvoju grada Biograda, naglasio je Božidar Šimunić, predsjednik zadarskog ogranka Matice Hrvatske, pred čak 300-tinjak nazočnih.
Monografija je od izuzetne vrijednosti jer, rekao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, obuhvaća i prati ne samo građu o nastavku srednjeg obrazovanja, već na pregledan i sistematičan način u osam poglavlja uvodi čitatelja u povijest grada Biograda.
– Slobodno se može koristiti i u turističke svrhe, uvjeren je Šimičević.
Knjiga je predstavljana primjereno svjetskim standardima, govorili su i prof. Šime Ljubičić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Ninu koji se godinama bavi istraživanjem povijesti školstva na području bivšeg kotara Zadar, te dr. sc. prof. Vjekoslav Ćosić, sveučilišni profesor.
– Knjiga je, usuđujem se ustvrditi, pravi nakladnički poduhvat. To sudim po impresivnom popisu donatora na kraju knjige. Takav popis darivatelja, logističku podršku može okupiti samo čovjek koji je urasao u ovu sredinu, koji je pružio duboke korijene i koji je svojim radom zadužio ovu sredinu, poručio je Ćosić.
Pritom je podsjetio na nedavno održan znanstveni skup “Glagoljica u biogradskom kraju”, prikupljanje građe i sredstava za izdavanje zbornika o glagoljaškom skupu te o tradicionalnom skupu “Domaća rič” koji se održava u mjesecu travlju, događanja iza kojih stoji prof. Došen.
– Veliki ljubitelj glagoljice prof. Došen je sudjelovao u izdavanju Biogradskog zbornika i zbornika radova o Blažu Jurišiću, napisao je vodič o mjestu Ždrelcu na otoku Pašmanu, uredio je knjigu “Polača – program obnove i razvoja”, objavio je monografiju “Stradanje ravnokotarskog bića u vrijeme Domovinskog rata”. Dobitnik je 2012. godine Nagrade za životno djelo Grada Biograda na Moru, rečeno je na predstavljanju monografije.
Među brojnim nazočnima bili su županijski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić, gradonačelnik Ivan Knez, predsjednik Vijeća Tonči Šangulin, zadarski pročelnik za školstvo i odgoj Joso Nekić, novi ravnatelj Srednje škole Ivica Kero, ovogodišnji dobitnik biogradske Nagrade za životno djelo prof. Josip Brtan, obitelj Došen i drugi.
Događaj su uveličali Mješoviti orkestar Osnovne škole Biograd ravnatelja prof. Jordanka Miloša te biogradski srednjoškolci iz KUD-a Kralj Tomislav predsjednice Nives Jeličić.