Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sustav kanalizacije Maslenice i Rovanjske “težak” 79 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

17.01.2013. 23:00
Sustav kanalizacije Maslenice i Rovanjske “težak” 79 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Radi se o izuzetno osjetljivim biosustavima podmorja koji su kao takvi prepoznati i u ekološkoj mreži i Naturi 2000, stoga očekujemo da ćemo po ishođenju dozvola za gradnju izvor sufinanciranja izgradnje naći i u fondovima Europske Unije, uvjeren je načelnik Baričević


Općina Jasenice u suradnji s Hrvatskim vodama nastavlja projekt izrade projektne dokumentacije sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Maslenica i sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Rovanjska.
– Ukupna vrijednost projekata je 1.867.088 kuna. Projekt je s realizacijom započeo 2008. godine, a do sada su izrađena idejna rješenje, a izvršitelj je tvrtka Hidroconsult d.o.o. za projektiranje i nadzor, Rijeka, kazao je načelnik Martin Baričević.
Naglasio je kako projektantska procijenjena vrijednost izgradnje od oko 79 milijuna kuna, predstavlja izazov kojemu općinski proračun nikako ne može samostalno doskočiti.
– Rješavanje pitanja kanalizacije je strateški projekt za budući razvoj općine. Jedino zaštitom okoliša i održivim razvojem općina Jasenice može ostati ugodnim mjestom za život njezinih građana, za bolju i prosperitetniju budućnost, navodi Baričević.
Naglašava kako s potpuno pročišćavanje otpadnih voda, čime će se velikim slovima upisati u ekološku kartu svijeta, znači vrhunsku kvalitetu mora i zraka, a turizam, marikultura, ribarske i druge grane gospodarstva imaju znatno bolje preduvjete za razvoj, a najveću korist imat će žitelji ovog podvelebitskog kraja.
– Općinske obale su omeđene zatvorenim obalama Novigradskog mora i Podvelebitskog kanala. Radi se o izuzetno osjetljivim biosustavima podmorja koji su kao takvi prepoznati i u ekološkoj mreži i Naturi 2000, stoga očekujemo da ćemo po ishođenju dozvola za gradnju izvor sufinanciranja izgradnje naći i u strukturnim fondovima Europske Unije, uvjeren je načelnik.
Kako su na našem području tri proizvodno-poslovne zone, u pripremi su veliki infrastrukturni projekti, CPT Sveto Brdo, očekujemo još snažniji razvoj turizma i izgradnju dodatnih smještajnih kapaciteta, zbog čega je nužno dugoročno osigurati zaštitu mora i podmorja, zaključio je Baričević.


 GENERAL GOTOVINA MEĐU LAUREATIMA




Program obilježavanja Dana općine Jasenice započinje večeras u 18 sati s kninskim književnikom Antom Nadomirom Tadićem Šutrom. Sutra u subotu 19. siječnja u 12 sati započinje mimohod limene glazbe Prosenik iz Zaboka kroz Maslenicu. Pola sata potom sveta misa se služi u crkvi Sv. Frane na velebitskom Podpragu. Vijenci se na mjesnom groblju u Rovanjskoj polažu u 13 sati.
Svečana sjednica Općinskog vijeća u općinskoj zgradi u Maslenici u subotu započinje u 14 sati – ovogodišnji općinski laureati su general Ante Gotovina, posthumno književnik Boris Maruna, nogometaši Luka Modrić i Dado Pršo, obitelj Zvonka i Julienne Bušić, Bojna ZZP Pleso te studentice Katarina Šarić i Anamarija Maruna.
U 16 sati započinje zabavno-glazbeni program, nastupaju: Zdenko Damjanović, HKUD Biloševica župa Rasno Široki Brijeg, KUD Dučec Maclin, Limena glazba Prosenik iz Zaboka i KUD Vila Velebita Jasenice. U nedjelju svečana misa u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama započinje u 11 sati.