Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Slijedi osnivanje Savjeta mladih

Autor: Siniša Klarica

17.02.2009. 23:00
Slijedi osnivanje Savjeta mladih

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim što će Zadar prvi put u povijesti ove godine dobiti izravno biranog gradonačelnika, tako će se prvi put osnovati i Savjet mladih Grada Zadra. Stoga će i tu biti provedeni izbori, a kandidate mogu predložiti svi registrirani oblici udruživanja mladih na području grada


Kao svoj prilog recesijskim mjerama Gradsko poglavarstvo Zadra na jučerašnjoj je sjednici smanjilo iznos spomeničke rente na minimalno moguće 3 kune po četvornom metru korisne površine. Ova odluka, rekao je gradonačelnik Živko Kolega, u skladu je dogovoru s HGK postignutim još u studenom prošle godine, ali kako je to dijelom i državni porez, renta se mogla smanjiti samo na najmanje moguće 3 kn. Jednostavnije rečeno, 40 posto prikupljenih sredstava odlazilo je u proračun RH, a 60 posto u gradski proračun, isključivo za održavanje kulturnih dobara. Poglavarica za financije Grozdana Perić dodala je da je grad po osnovi spomeničke rente u prošloj godini uprihodio 2 milijuna kuna, ali da još nije napravljena simulacija koliko će time biti manje novaca u gradskoj blagajni. To je prema mišljenju članova Gradskog poglavarstva, ipak manje važno od rasterećenja gospodarskih subjekata, pretežno malih obrtnika, koji djeluju na području zaštićene povijesne jezgre.
Osim što će Zadar prvi put u povijesti ove godine dobiti izravno biranog gradonačelnika, tako će se prvi put osnovati i Savjet mladih Grada Zadra. Stoga će i tu biti provedeni izbori, a kandidate mogu predložiti svi registrirani oblici udruživanja mladih na području grada. Savjet će brojati 11 članova, a izabrani članovi tajnim će glasovanjem izabrati između sebe predsjednika. Svrha je, kaže dogradonačelnik Dražen Grgurović da se mladi koji nisu skloni ulaženju u institucije, postave na javnu pozornicu i sudjeluju u rješavanju svojih pitanja. Osim Savjeta mladih, pristupit će se i osnivanju Vijeća za komunalnu prevenciju. Inicijativa je proizišla iz PU zaadrske, a po uzoru na iste oblike organiziranja koji postoje u zemljama zapadne demokracije. Gradski poglavari definirali su Zadar kao siguran grad, ali ovakva vijeća sigurno će pridonositi prevenciji stanja kriminala. Uz to, na sjednici se čulo i da je Grad Zadar prema statističkim pokazateljima iz 2007. pa do danas, grad s manjom stopom kriminaliteta od Istarske županije.
Poliklinika za zaštitu djece
Gradsko poglavarstvo pokrenulo je postupak osnivanja poliklinike za zaštitu djece. Uz Grad Zadar suosnivač bi trebala biti i Zadarska županija, a ovakvu ustanovu do sad je imao jedino Zagreb. S toga se s pravom očekuje da će ovoj poliklinici gravitirati Lika i dobar dio Dalmacije, a za osnivanje je već ishođena suglasnost HZZO-a koji će i financirati troškove djelovanja. Grad se obvezao uplatiti i posljednju ratu u iznosu od 1.250.000 kn za otplatu spiralnog CT aparata. Prema riječima dogradonačelnika Rade Škarice, inače poznatog zadarskog neurokirurga, Grad će sudjelovati i u nabavi novog stroja za potrebe zadarske kirurgije. Riječ je o stroju koji pokazuje kompjutersku poziciju kirurškog instrumenta unutar čovjekovog tjela. To bi trebao biti još jedan doprinos Grada dodatnom standardu opremanja Opće bolnice Zadar. U tu svrhu prošle godine je izdvojeno 3,95 milijuna kuna, a ove se planira izdvojiti oko 3,5 milijuna kuna. Također liječnik, dogradonačelnik Grgurović je spomenuo da će se osim materijalnog opremanja bolnice uskoro morati razmisliti i o ulaganju u potrebne liječničke kadrove kojih u ovom trenutku nedostaje gotovo svugdje u Europi.
U građevinskom bloku, odluka Gradskog poglavarstva ističe i sufinanciranje projektne dokumentacije vodoopskrbe južne skupine otoka (Iž, Rava, Dugi otok). U tu svrhu Grad Zadar će izdviojiti 466.000 kuna, a Općina Sali 139.000 kuna. Na red za uređenje došlo je i igralište OŠ Šime Budinića. Osim okoliša i postavljanja nove ograde, nogometno igralište će se dodatno osvijetliti, a zamijenit će se i tri dotrajale klupe. Dilema oko broja crpnih stanica bila je razlogom produljenja roka izrade idejnog projekta odvodnje otpadnih voda u naseljima Kožino i Petrčane.
Arhitekt Nikola Bašić promovirat će svoju instalaciju Pozdrav suncu u najprestižnijem skandinavskom muzeju, danskom muzeju Louisiana Museum of Modern Art. Tom prilikom njegova tvrtka Marina projekt zatražila je od Grada Zadra 9 ploča, istih onih na kojima je prezentiran Pozdrav suncu na biennaleu u Veneciji. Grad je odobrio tu “posudbu”, tim više što danski organizator izložbe plaća troškove transporta i osiguranja. Grad će i ove godine pomoći s 10.000 kuna Eko Zadru za projekt “Bez buke i smrada biciklom do grada” te s 15.000 kn za Udrugu prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije za organiziranje Dana maslina u Zadru.


 8 INTERVENCIJA HITNE ZBOG SNIJEGA




Jučerašnja sjednica Gradskog poglavarstva Grada Zadra započela je izvještajem o snijegu koji je pao na području Grada Zadra. Resorni pročelnik Jure Zekanović obavjestio je gradonačelnika Kolegu i gradske poglavare da je odmah po saznanju meteorologa da je na zadarskom području snijeg, na teren je iza pola noći poslano 50 djelatnika tvrtke Franto koji su do jutarnjih sati očistili sve važnije zadarske prometnice. Ubrzo im se pridružilo 50 djelatnika Čistoće i Nasada koji su prionuli čišćenju gotovo 5 cm snijega, koliko je napadalo pretprošle noći. Iako se jučer očekivala temperatura 6-7 stupnjeva celzijusovih, izdan je nalog za posipanje solju površina koje bi se tijekom noći mogle zalediti zbog očekivane bure. Pročelnik za zdravstvo Marijo Pešut rekao je da je Hitna pomoć tijekom jutra zabilježila tek 8 intervencija, dok ih svakodnevno u istom razdoblju zabilježi oko četiri.