Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U čast maestru Pavlu Dešpalju

Autor:

17.02.2009. 23:00
U čast maestru Pavlu Dešpalju


Zagrebačka filharmonija obilježit će 75. obljetnicu života maestra Pavla Dešpalja, između ostalog, i izvedbom skladbe maestra Dešpalja Varijacije za orkestar


Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, gostuje večeras u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar. Njima će se na pozornici HKK Zadar pridružiti virtuozi, supružnici Stefan Milenkovich i Ani Aznavoorian. Na repertoaru su djela Pavla Dešpalja – Varijacije za orkestar, Ludwig van Beethoven – 1. simfonija u C-duru, op.21, te Johannes Brahms – dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu, op.102.
Maestrova obljetnica
Zagrebačka filharmonija obilježit će 75. obljetnicu života maestra Pavla Dešpalja, između ostalog, i izvedbom skladbe maestra Dešpalja Varijacije za orkestar. Maestro Pavle Dešpalj djelo je skladao davne 1957. godine, a praizveo Simfonijski orkestar HRT-a u Zagrebu pod ravnanjem maestra Milana Horvata. Zagrebačka filharmonija Varijacije za orkestar izvela je do sada samo jednom, 1986. godine, i to pod ravnanjem skladatelja, maestra Pavla Dešpalja. Ova Dešpaljeva skladba pisana za veliki orkestar izašla je na CD-u 2004. godine u produkciji Cantus-a. Zagrebačka filharmonija će povodom 75. obljetnice života svojega bivšega šefa – dirigenta snimiti CD s njegovim Violinskim koncertom koji će izvesti kao solist Orest Shourgot, koncertni majstor Zagrebačke filharmonije.
“Čudo od djeteta”
Supružnici Ani Aznavoorian i Stefan Milenkovich, oboje su započeli svoje karijere kao “čudo od djeteta”. Stefan je s orkestrom prvi puta nastupio u dobi s nepunih sedam godina a do sada, do svoje 31. godine, kako je nedavno sam izjavio, izveo je više od 2000 koncerata.
Njegova supruga Ani, Amerikanka armenskog porijekla, najmlađa je laureatkinja školskog violončelističkog natjecanja svih vremena na Juilliard Music School. Nakon brojnih nagrada i priznanja koje je potom osvajala, proslavila se trima izvedbama Šostakovičevog Prvog koncerta za violončelo i orkestar, koje je izvela nastupivši umjesto oboljele slavne Natalije Gutman.
Stefan Milenkovich i Ani Aznavoorian sviraju na instrumentima koje je izradio ugledni graditelj glazbala iz Chicaga Peter Aznavoorian – otac od Ani Aznavoorian.
Pored solističkih nastupa Stefan Milenkovich i Ani Aznavoorian nastupaju uz pijanistu Adama Neimana kao Korintski tri s kojim se poznaju s Julliarda i zajedno sviraju još od 1997. godine.
Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar, Johannesa Brahmsa zahtjeva virtuoznost koja je nedvojbena i kod Milenkovicha i Ani Aznavoorian.
Koncert započinje u 20 sati, a riječ je o koncertnoj pretplati.