Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatska dobila novog predsjednika

Autor: Hina (H)

17.02.2010. 23:00
Hrvatska dobila novog predsjednika

Foto: FAH



Ivo Josipović danas je nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano prisegnuo za trećeg hrvatskog predsjednika i time započeo petogodišnji mandat.
Pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda Josipović je svojom čašću prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.
Prisegnuvši na Ustav RH, Josipović se obvezao da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka RH, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.
Svečanu prisegu je, u pratnji supruge Tatjane i kćerke Lane, završio riječima “Tako mi Bog pomogao”, a potom je prisegu i potpisao.
Novi hrvatski predsjednik danas je u inauguracijskom govoru hrvatskim građanima poručio da budu hrabri u borbi za pravednije društvo, te im obećao da će biti predvodnik u borbi za pravdu i pravednost, vrijednosti koje Hrvatska tek treba pronaći.
“Ostvarili smo državu, ali su pravda i pravednost vrijednosti koje tek trebamo pronaći u njihovoj punini”, kazao je Josipović pred brojnim državnim izaslanstvima, hrvatskim državnim vrhom i okupljenim građanima na Markovu trgu, gdje je na Ustav prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obnašati savjesno i marljivo.
Istaknuo je da Hrvatska danas ponovno pronalazi snagu, odgovornost i odlučnost nužne za istinsku pravednost i domoljublje, “pravednost koja ne čini iznimke i domoljublje koje ne počiva na osobnom interesu, koje ne ostaje samo na riječima, nego domoljublje koje se potvrđuje djelima i ogleda u rezultatima”.
Josipović naglašava da se te vrijednosti neće dostići tek zakonima, već je riječ “o tome da svatko od nas počne mijenjati sebe”. “Jer temelj pravde uvijek smo mi sami, jer je svatko od nas taj koji svojim ponašanjem stvara ili negira pravednost. Zato, ne smijemo se bojati, ne smijemo šutjeti, ne smijemo okretati glavu! Hrabrost je ta koja pobjeđuje nepravdu”, ustvrdio je.
Hrvatsku u 21. stoljeću vidi kao državu utemeljenu na vrijednostima odgovornosti, poštenja, povjerenja, poštovanja i načelima jednakih mogućnosti, nediskriminacije i vrednovanja kroz znanje i rad, u kojoj će građane, istaknuo je, poticati da te vrijednosti prihvate i žive, “a ne da se osjećaju gubitnicima ako to čine”.
“Drugim riječima, inzistirat ću na sustavu u kojem će biti kristalno jasno da se korupcija i kriminal ne isplate. Imovina i društveni status stečeni na ovaj način neće biti dugoga vijeka”, poručio je.
Predsjednik vjeruje da će se Hrvatska u 21. stoljeću ujediniti u borbi protiv korupcije i kriminala, “tog karcinoma zdravog, pravednog i naprednog društva”.
“Nije nam svejedno i nećemo više nijemo i nemoćno stajati dok prljavi novac kupuje hrvatsku imovinu i osvaja gospodarske resurse, omogućava lažne diplome, privilegije i nezasluženo bogatstvo”, rekao je. U toj borbi, istaknuo je, uz sebe treba Vladu, Hrvatski sabor, političke stranke, ali prije svega hrvatske građane.
“Bit ćemo snaga koja mijenja izgled ove zemlje, ruši temelje nepravdi i stvara novu Hrvatsku”, dodao je.
Josipović se zauzeo za odlučno poticanje poduzetništva, jačanjem motivacije za domaća i inozemna ulaganja, a govoreći o razlozima sadašnje gospodarske krize izdvojio je korupciju i organizirani kriminal, posebno onaj gospodarski.
Nedostatak gospodarske politike koja nije prepoznala kako valja više proizvoditi i izvoziti te prepoznati svoje komparativne prednosti, ističe Josipović, doveo je do žalosne činjenice da Hrvatska danas proizvodi manje nego što je proizvodila prije rata, a što se “mora promijeniti”.
“Zajedno s Vladom, u čije ovlasti spada gospodarstvo, uz pomoć gospodarske diplomacije – zagovarajući optimalna rješenja, spreman sam predano raditi na gospodarskim reformama”, rekao je Josipović.
U svom je govoru zahvalio svim časnim ljudima koji su se borili, a mnogi i poginuli, za slobodnu i pravednu Hrvatsku, a zahvalu na iznimnom doprinosu razvoju hrvatske demokracije uputio je i svom prethodniku, Stjepanu Mesiću.
“Sjećam se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju neovisnost”, dodao je.
Josipović je zahvalu uputio i svim dosadašnjim Vladama i sazivima Hrvatskoga sabora, uključujući i pregovarački tim, na velikim naporima koje su učinili da se ostvari “naš europski san”, uvjeren da je Hrvatska pri kraju puta u Europsku uniju.
“Ali, EU je i izazov da se očuva vlastiti nacionalni identitet”, upozorio je.
Od strateškog je značenja, naglasio je, i razvoj dobrosusjedskih odnosa sa susjednim zemljama i cjelokupnom regijom. “Miroljubiva politika nema alternativu, a sadašnja generacija političara jednostavno nema pravo probleme ostavljati generacijama koje dolaze”, kazao je, dodavši da fokus vanjske politike na Europu i regiju podrazumijeva i svijest da Hrvatska treba prijatelje u cijelome svijetu.
Inauguraciji su nazočili mađarski predsjednik Laszlo Solyom, albanski Bamir Topi, slovenski Danilo Tuerk, poljski Lech Kaczynski, makedonski Đorge Ivanov, kosovski Fatmir Sejdiu, bugarski Georgi Parvanov, slovački Ivan Gašparovič, crnogorski Filip Vujanović, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i brojna državna i izaslanstva međunarodnih organizacija.
Među uzvanicima bili su i premijerka Jadranka Kosor s članovima Vlade, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem, predstavnici političke, pravosudne i lokalne vlasti, vjerskog, kulturnog i društvenog života zemlje, te brojni građani. Inauguraciji su nazočili i bivši premijeri Ivo Sanader, Franjo Gregurić i Nikica Valentić te Goran Granić, potpredsjednik u vladi Ivice Račana.
Svečana inauguracija završena je zbornom izvedbom tri pjesme iz hrvatske zborske baštine – “Crn bel” Igora Kuljerića, “Voda zvira” Josipa Štolcera Slavenskog i “Zahvalnicom” Franje Dugana mlađeg.
Po završetku svečanosti predsjednik Ivo Josipović primao je brojne čestitke od uzvanika.