Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Suradnja od prvih koraka

Autor: Valentina Mlađen

17.02.2010. 23:00
Suradnja od prvih koraka


Upoznavanje najmanjih s knjigom nikad nije prerano, a to je pokazalo i oduševljenje djece iz dječjeg vrtića Ričine koje su posjetile djelatnice Dječjeg odjela Gradske knjižnice Zadar, ogranak Arbanasi. Posjet se odigrao posljednjeg dana karnevala, a tete su mališane razveselile prigodnim programom. Odgojiteljice su djeci prikazale igrokaz “Vesela i tužna maska” u kojem su djeci pokušale predstaviti ove dvije emocije i objasniti što se događa kada si tužan, a što kada si sretan. Nakon igrokaza uslijedilo je prikazivanje slikovnice “Ti i ja, mali medo” na posve nov način. Tete su slikovnicu pročitale glumeći medvjediće čije likove su imali. Kako bi i mališani pokazali tetama što oni znaju zapjevali su im pjesmice uglavnom karnevalskog sadržaja koje su naučili za ovo razdoblje karnevala.
Ovakva vrsta suradnje Dječjeg odjela ogranka Arbanasi i dječjih vrtića već je uhodana rutina koja se pokazala jako pogodnom za djecu. Osim međusobnim posjetima mališani su imali priliku i izlagati svoje radove te sudjelovati na radionicama i upoznati knjižnicu kao prostor zabave i druženja.
– Surađujemo sa svim vrtićima u ovom dijelu grada i iskustva su nam jako dobra. Međusobno se posjećujemo, organiziramo izložbe i radionice, programe i priredbe. U svakom druženju uvijek nastojimo potaknuti djecu na čitanje knjige i da shvate knjižnicu kao prostor u koji i sami mogu dolaziti s roditeljima, bakama i djedovima ili starijom braćom i sestrama. Sudeći po oduševljenju mališana pri svakom našem susretu ovakva vrsta poticaja je uspješna, rekla nam je Doroteja Kamber Kontić, voditeljica ogranka u Arbanasima. Zahvaljujući vrijednim tetama mališani će jednoga dana kada odrastu umjesto druženja po ulicama znati da će im zabavno utočište uvijek pružiti gradska knjižnica.