Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar i dalje najlošiji u Dalmaciji

Autor: Šime Ćurko

17.02.2010. 23:00
Zadar i dalje najlošiji u Dalmaciji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Za Zadar je zabrinjavajuće i to što trenutačna sportska perspektiva ne nudi previše optimizma da će se poražavajuće brojke uskoro promijeniti
Iako se izdvajanja za sport iz proračuna Grada Zadra svake godine povećavaju, u usporedbi broja stanovnika i prvoligaša u momčadskim sportovima Zadar je i dalje najlošiji u konkurenciji preostala tri najveća dalmatinska grada, Splita, Šibenik i Dubrovnika. Prije četiri godine napravili smo slično malo istraživanje po kojem je Dubrovnik bio najsportskiji grad u Dalmaciji, na drugom mjestu je bio Šibenik, Split je bio treći, a Zadar posljednji četvrti.
Danas su Šibenik i Dubrovnik zamijenili mjesta, Split je ostao treći, a Zadar je i dalje četvrti. U četverogodišnjem razdoblju u prvu ligu vratili su se nogometaši Zadra, a nitko nije ispao u niži rang. No, to nije moglo značajno popraviti prosjek koji se dobije dijeljenjem broja stanovnika s brojem prvoligaša.
Forsiranje košarke
Za Zadar je zabrinjavajuće i to što trenutačna sportska perspektiva ne nudi previše optimizma da će se poražavajuće brojke uskoro promijeniti. Trenutačno velike izglede za ulazak u društvo najboljih hrvatskih klubova imaju rukometaši Zadar Slada i kuglačice Donata. Solidno na ljestvici stoje i odbojkaši Zadra, no s obzirom na raspored do kraja sezone i protivnika kojeg imaju (Opatija) teško je očekivati da društvo s Višnjika može napraviti takav podvig i izboriti ulazak u elitni rang. To je bolja verzija kad se zaviri u zadarsku sportsku budućnost. Ona lošija je da neki od aktualnih prvoligaša opasno vise na relaciji prva – druga liga. Posebno se to odnosi na nogometaše, koji su i lani imali razočaravajuću sezonu. Sigurni u ostanak u ligi ne mogu biti ni košarkaši Borik-Puntamike ni košarkašice Zadra, premda je njihova pozicija znatno stabilnija od one u kojoj su nogometaši.
Posljednje četiri godine tako nisu ponudile ništa što o momčadskim sportovima u Zadru nismo znali. Zadar i dalje čeka prvog odbojkaškog prvoligaša u samostalnoj Hrvatskoj i dalje smo svjedoci brzorastućih županijskih malonogometnih natjecanja premda i dalje nema kluba koji bi izašao iz lokalnih okvira i pokušao barem u Drugoj ligi, ženski sport i dalje živi probleme s kojima se mučio i prijašnjih godina i desetljeća… Najviše se promjena dogodilo na sportskoj infrastrukturi s kojom je najviše profitirala košarka. Pod kupolom Dvorane Krešimira Ćosića su i četiri male dvorane, sve za košarku. Zadar tako sigurno ima najbolje uvjete u Hrvatskoj za razvoj košarke. S odlukom da se male dvorane otvore narančastoj lopti u Zadru su napravili veliku uslugu košarci, ali su i sasvim u drugi plan bacili ostale sportove koji tako od velikog sportskog kompleksa na Višnjiku nemaju praktički nikakve koristi. Trebalo se razmišljati i o odbojci, rukometu…
Završena je i izgradnja novog bazena s kojim bi Zadar morao konačno prestati biti jedini veći grad u Dalmaciji koji nema vaterpolskog prvoligaša.
U preostala tri grada najveći napredak zabilježio je Split koji je u međuvremenu dobio četiri, a ostao bez jednog prvoligaša. Problema ima Šibenik, grad koji je u sportskom smislu pravi fenomen. No, u međuvremenu iz prvoligaške konkurencije su ispale košarkašice Vidika, kuglačice Šubićevca te odbojkašice Šibenika. Tako i Šibenik lagano posustaje, premda je i dalje najbolji u Dalmaciji.
Dalmacija zaostaje
Uopće, uspoređujući Dalmaciju s ostalim hrvatskim gradovima primjetno je da dalmatinski klubovi praktički ni u jednom sportu nisu dominantni. Jedini koji se izdvajaju iz ove tvrdnje su vaterpolisti Juga, koji su posljednjih godina često ispred zagrebačke Mladosti. Zato nogometaši Hajduka stalno gledaju u leđa Dinamu (i ne samo Dinamu), košarkaši Zadra su tek dvaput bili prvaci Hrvatske, jednom je to uspjelo Splitu, sve ostalo pokupila je Cibona, stolnotenisači Donata još nekako dođu do finala doigravanja za prvaka, ali tamo u pravilu gube od zagrebačkih klubova.
Krize trese rukomet, sport u kojem je Dalmacija dala tolike reprezentativce, a u najcrnjem scenariju dogodine može ostati bez ijednog prvoligaša. Takav se rasplet može dogoditi ako Split i Metković, koji su na dnu Premijer lige, ispadnu, a Zadar u tu istu ligu ne uspije ući.


Šibenskim klubovima koliko i nogometašima Zadra


U 2010. godini Grad Šibenik za sport planira izdvojiti 13 i pol milijuna kuna, a od toga za redovnu djelatnost sportskih klubova (samo) četiri milijuna kuna. Primjera radi, za nogometaše Zadra u 2010. Grad Zadar je osigurao 3.8 milijuna kuna, a zadarskim je klubovima (bez Košarkaškog kuba Zadar – 5.800.000 kuna) ukupno namijenjeno 15.735.000 kuna. Prema šibenska četiri milijuna zvuči impresivno. Bez obzira na tolike razlike u financijama i Šibenik danas ima osam, a Zadar šest prvoligaša.




 


Izdvajanja za sport u 2010.


!,<!,< Šibenik 13.583.000
Dubrovnik 15.000.000
Zadar 24.720.000
Split 152.340.000
Napomena: Iznosi su u kunama


 


Broj stanovnika na jednog prvoligaša po gradovima


ZADAR
Grad Zadar: 69.556 stanovnika
Zadarska županija: 162.045 stanovnika
Nogomet: Zadar
Košarka: Zadar, Borik-Puntamika, Zadar (ž)
Rukomet: –
Odbojka: –
Vaterpolo: –
Mali nogomet: –
Stolni tenis: Donat
Kuglanje: Zadar
Boćanje: –
Broj stanovnika na jednog prvoligaša: 11.592
ŠIBENIK
Grad Šibenik: 37.060 stanovnika
Šibensko-kninska županija: 112.891
Nogomet: Šibenik
Košarka: Šibenik, Šibenik Jolly JBS (ž)
Rukomet: –
Odbojka: Šibenik
Vaterpolo: Šibenik NCP, Viktoria (ž)
Mali nogomet: –
Stolni tenis: –
Kuglanje: –
Boćanje: C. osiguranje, Solaris
Broj stanovnika na jednog prvoligaša: 4.632
SPLIT
Grad Split: 175.140 stanovnika
Splitsko-dalmatinska županija: 463.676 stanovnika
Nogomet: Hajduk
Košarka: Split CO, Splićanka (ž)
Rukomet: EMC Split
Odbojka: Split (ž)
Vaterpolo: Jadran, POŠK, Mornar, Bura (ž)
Mali nogomet: Inero, Split Brodosplit, Torcida Guliver, Mejaši
Stolni tenis: Split
Kuglanje: Poštar, Split (ž)
Boćanje: –
Broj stanovnika na jednog prvoligaša: 10.946
DUBROVNIK
Grad Dubrovnik: 30.436 stanovnika
Dubrovačko-neretvanska županija: 122.870 stanovnika
Nogomet: Ombla (ž)
Košarka: Dubrovnik, Ragusa (ž)
Rukomet: –
Odbojka: –
Vaterpolo: Jug, Jug (ž)
Mali nogomet: –
Stolni tenis: Libertas
Kuglanje: –
Boćanje: –
Broj stanovnika na jednog prvoligaša: 5.072
Napomena:
* podaci o broju stanovnika su po popisu iz 2001. godine, a podaci koji se u javnosti pojavljuju do sljedećeg popisa 2011. godine nisu službeni.
* nisu spomenuti oni olimpijski sportovi koji se ne igraju klasičnim ligaškim već turnirskim ili nekim drugim sustavom natjecanja.


 


Javne potrebe u sportu grada Zadra


!,<!,< 2006. 16.981.000
2007. 22.036.000
2008. 21.280.000
2009. 24.418.000
2010. 24.720.000
Napomena: Bez Košarkaškog kluba Zadar. Iznosi su u kunama.