Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Budućnost je nezgodna, ali vjerujem u pobjedu

17.02.2011. 23:00
Budućnost je nezgodna, ali vjerujem u pobjedu


Cijeli tjedan u  Zadru se, kada je o košarci  riječ, više priča o sutrašnjoj  utakmici protiv Budućnosti,  nego li primjerice o onoj protiv Lokomotiv Kubana,  koju su Zadrani u utorak kod kuće izgubili 10  razlike. Jasno je i  zašto.
– Ostanak u NLB ligi  nam je u ovom trenutku najvažnija stvar i zato nam je  utakmica s Budućnosti vrlo  važna. Pokušat ćemo odigrati  najbolje što možemo i sigurno  ćemo dati sve od sebe za pobjedu. Bit će teško, ali vjerujem  da možemo – kaže Šime Olivari, jedan od junaka iz polufinala kupa.
I Šime će istaknuti da je ta  velika pobjeda protiv Cedevite momčadi donijela mnogo  dobroga.
– Dosta je podigla samopouzdanje, pogotovo kod nas  mlađih igrača. Momčad se  potpuno zbližila i počeli smo  se više boriti jedan za drugoga.  Svi smo se nekako povezali,  što prije možda i nije bilo  toliko izraženo.
S takvim će zajedništvom  Zadrani sutra napasti Budućnost i pokušati osvojiti  dva boda, koja bi ih na jedan  dan sigurno, a možda i nešto  dulje, gurnula iznad Crvene  Zvezde, glavnog konkurenta u  borbi za ostanak.
– Uvijek je lakše biti korak  ispred, nego dostizati. Nadam  se našoj pobjedi, a u beogradskom derbiju bi nam sigurno više odgovaralo da pobijedi Partizan. Naravno, mi  smo sada koncentrirani samo  na našu utakmicu, a onda  ćemo vidjeti što će biti u nedjelju.
Dakle, Budućnost.
– Gledamo snimke njihovih  utakmica, pripremamo se i siguran sam da ćemo ih dočekati spremni. Nezgodna su  momčad, jer rade dobar pritisak u obrani i dobri su u  kontranapadima. Dugo godina su zajedno, odlično se poznaju i uigrani su, što je sigurno  prednost za svaku momčad.
A Zadar? Kakva je situacija  u momčadi? Dojam je da su  određeni pomaci prema naprijed u igri napravljeni i da  bi sutra to već trebalo izgledati dosta bolje, kvalitetnije.
– U posljednje vrijeme je  bilo dosta promjena. Normalno je da nam svima treba neko  vrijeme da se naviknemo jedni  na druge. I novim igračima na  nas i nama na njih.  Mislim da se sada sve  to uklopilo i da je sve  dobro, no najvažnije je  da to pokažemo na  utakmici.
Šest je momčadi u velikoj  borbi za završni turnir. Partizan i Krka imaju omjer 13-7,  Olimpija i Budućnost 12-8, a  Cedevita i Zagreb 10-9. Svaka  utakmica, svaki koš, u konačnici može mnogo značiti.
– Dosta je momčadi pri vrhu, kojima je svaka utakmica  jako bitna, ali isto tako je i  nama. I mi i oni jako želimo  ova dva boda i bit će to prava,  borbena utakmica.
Često se spominju  brojne  izgubljene utakmice Zadra u  neizvjesnim završnicama.  Ona gdje ste bili najbliže pobjedi ove sezone je baš utakmica u Podgorici.
– Tamo smo stvarno nesretno izgubili. Vodili smo cijelu utakmicu, a onda su nam  oni nekako u posljednjoj sekundi zabili koš za izjednačenje. U produžetku više  nismo imali snage i nažalost  smo izgubili. Nadam se da  ćemo im sada uzvratiti za taj  poraz. Vjerujem da smo svi  malo zreliji, iskusniji, da smo  iz tih završnica izvukli pouke i  da ćemo ih znati primijeniti  ako se opet nađemo u takvoj  situaciji. Ipak, nadam se da  sutra to neće biti potrebno i da  ćemo lakše doći do pobjede –  za kraj će Olivari.
 


Euroliga: Partizan ispao, vrlo dobri Plaisted


Tijesnim porazom u Sieni 77:74, Partizan se i teoretski oprostio od  mogućnosti da ponovi prošlosezonski senzacionalni uspjeh, plasman na  završni turnir Eurolige. Beograđane su predvodili Vesely sa 17 i Jerrells sa  16 poena, dok su Gist, Jawai i Katić (12sk) postigli po 8, no to im nije bilo  dovoljno za pobjedu na gostovanju kod talijanskog prvaka. Kod Siene je  Kaukenas zabio 17, a sedam igrača između 5 i 10 poena. Uoči sinjoćnjeg  sraza Efes Pilsena i Real Madrida, Španjolci su imali 3-0, Turci 2-1, dok  Siena ima 2-2, a Partizan 0-4. Žalgiris je u Kaunasu, pobjedom protiv  Fenerbahcea 85:84 nakon produžetka, zadržao teoretske izglede za  plasman u četvrtfinale. Najefikasniji su bili Pocius i Delininkaitis sa po 13  koševa, dok je u svom euroligaškom debiju, Trent Plaisted zabio 12 poena  bez promašaja, uz 4 skoka. U gostujućem sastavu nije bilo Roka Ukića,  Onan je zabio 23, Preldžić 19, a Marko Tomas 3 poena. Nakon utakmice  Neven Spahija se žalio na suđenje, jer je njegova momčad ispucala samo  11 slobodnih bacanja, a protivnička čak 39. Uoči sinoćnjeg ogleda između  Valencije i Olympiacosa, poredak u skupini je bio sljedeći: Fenerbahce 3-1,  Olympiacos 2-1, Valencia 1-2, Žalgiris 1-3.