Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Hrvači probijaju led

17.02.2011. 23:00
Hrvači probijaju led


Ovaj povijesni trenutak povezao je dalmatinske klubove Zadar, Šibenik, Split kao i prijatelje iz Gospića – kazao je Vladimir Menčik, trener HK Zadar


U Šibeniku u dvorani osnovne škole Petar Krešimir IV. održano je prvo Otvoreno prvenstvo Dalmatinsko-ličke regije u hrvanju grčko-rimskim načinom za sve uzraste. Ovo natjecanje okupilo je 55 hrvača iz Zadra, Šibenika, Splita i Gospića te jednu hrvačicu iz HK Zadar. Na natjecanju je bilo stotinjak gledatelja, uglavnom roditelja i ljubitelja sporta koji su došli pozdraviti ovaj veliki korak u promociji hrvanja u Dalmaciji.
HK Zadar nastupio je sa 16 hrvača u uzrastu mlađih dječaka i djevojčica, a nastupili su: Josip Šumski, Rino Grgić, Arnel Babić, Benjamin Sinanović, Maroje Andrić, Ivan Paleka i Anđelka Breulj. U uzrastu starijih dječaka: Ivan Grgec, Ante Marasović, Krešimir Zurić, Dominik Subotić, Christijan Sjauš i Šime Jović. U uzrastu kadeta i juniora: Stipe Vicković, Marko Matković i Ante Bačić.
– Žao nam je što naši članovi Martin Grgec, Antonio Morić i Branimir Voronovsky zbog bolesti nisu mogli nastupiti. S druge strane, niti ovo natjecanje nije prošlo bez pratnje našeg sportskog direktora Antonija Stojanova koji je i ovaj put sve borbe zabilježio kamerom – kaže trener Vladimir Menčik i dodaje:
– Zajedničkim snagama uspjeli smo organizirati natjecanje koje smo ranije najavili. Prvu organizaciju natjecanja preuzeo je HK Šibenik na čelu s profesorom Zvonkom Erakom. Šibenik je zbog zadovoljavanja osnovnih uvjeta bio najprihvatljivije rješenje, a to su svakako adekvatna dvorana i hrvačka strunjača.
U organizaciji su doprinos dali svi klubovi sudionici natjecanja.
– HK Gospić je svakako klub koji ima najviše iskustva u organizaciji natjecanja i kao što je poznato Gospićani organiziraju već tradicionalni međunarodni turnir Gospić open već duži niz godina. Tako je i sudac iz Gospića Ivica Babić sam korektno vodio svaku od 76 borbi (što inače vode barem tri suca), dok je trener Gospića Milan Miko Radošević bio je zadužen za rad na računalu, a ja sam bio voditelj tabli. Ovaj povijesni trenutak povezao je dalmatinske klubove Zadar, Šibenik, Split kao i prijatelje iz Gospića. Zajedničkim snagama postignut je veliki uspjeh u hrvanju, ali smatramo da je ovaj korak isto tako i uspjeh za sve sportove na ovom prostoru.
Ovaj put rezultati natjecatelja stavljeni su u drugi plan, iako su najuspješniji bili nagrađeni medaljama.
– Važnost ovog natjecanja i njegovo održavanje puno su bitniji od pojedinačnih rezultata tako da možemo reći da smo svi pobjednici jednog velikog događaja. Već se dogovaraju novi susreti i međusobni sportski treninzi, a nadamo se da ćemo uskoro i u Zadru moći organizirati natjecanje, ali vjerojatno u hrvanju slobodnim načinom. U svakom slučaju hrvanje je sport koji u Dalmaciji ima prosperitet. Nadamo se da će to prepoznati sponzori i gradovi koji imaju čast da u njima ovaj najstariji olimpijski sport postoji i živi – naglašava Menčik.