Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Latica” i “Voštarnica” ove jeseni na Brodarici

17.02.2011. 23:00
“Latica” i “Voštarnica”  ove jeseni na Brodarici


Ovaj veliki centar za djecu i mlade s posebnim potrebama grade zajednički Grad Zadar i dva ministarstva, zdravstva i znanosti. Grad Zadar sudjeluje s 19 posto sredstava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 31 posto te najviše Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s 50 posto svih potrebnih sredstava, koja su nešto manja od 50 milijuna kuna


Budući Centar  za odgoj i rehabilitaciju djece  i mladih s posebnim potrebama “Mocire” poprima sve  ljepši izgled, jer je upravo započelo uređivanje okoliša  oko novih zgrada koje čine  centar i prostiru se na oko  18.000 četvornih metara.
Istina, nisu to i posljednji  radovi na izgradnji ovoga velikog centra na Brodarici, koji  se počeo graditi 2007. godine,  ali može se kazati da su u  završnim fazama i da bi se  štićenici tamo mogli useliti  ove jeseni.
Naime, trenutačno se izvode radovi na uređenju velikoga okoliša, dovozi se zemlja, gdje će se zasaditi ukrasno raslinje, ali se istodobno  uređuju i prilazni putevi jer će  se, kada sve bude gotovo, vozilima moći prolaziti oko svih  zgrada, kako bi se svakom  štićeniku olakšalo kretanje.  Osim svega, kako nam je kazao pročelnik Upravnoga odjela za odgoj i školstvo Grada  Zadra Joso Nekić, priprema  se izgradnja svih potrebnih  komunalnih dovoda, poput  odvodnje, vode, struje. A već  su obavljene i sve papirnate  pripreme (glavni projekt, lokacijska dozvola) za izgradnju nove trafostanice, potpisan je i ugovor s Elektrom,  tako da bi i njezina gradnja  trebala uskoro započeti.
Podsjetimo da će se čim sve  dovrši tamo useliti polaznici  vrtića “Latica”, kao i OŠ  “Voštarnica”. Naime, bit će  mjesta za stotinjak djece  predškolske dobi, a isto toliko  i za one starije, do 21 godine.  Bit će tamo i stacionar s 50  mjesta za one koji se poslije  osnovne škole nemaju gdje  vratiti. Za njih će tamo biti i  posebne radionice.
Ovaj veliki centar za djecu i  mlade s posebnim potrebama  grade zajednički Grad Zadar  i dva ministarstva, zdravstva i  znanosti. Grad Zadar sudjeluje s 19 posto sredstava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 31 posto te najviše  Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s 50 posto svih  potrebnih sredstava, koja su  nešto manja od 50 milijuna  kuna.