Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mario Katić ide u zatvor na godinu i devet mjeseci

17.02.2011. 23:00
Mario Katić ide u zatvor  na godinu i devet mjeseci


Županijski sud u Zadru u žalbenom je postupku Mariju Katiću kaznu zatvora od dvije godine umanjio na jednu godinu i devet mjeseci koju će izdržavati u jednoj od hrvatskih kaznionica. Osim zatvorske kazne, pravomoćna mu je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od godine dana nakon izdržavanja kazne


Mariju Katiću  (26) iz Krneze Županijski je  sud u Zadru za tri mjeseca  smanjio dvogodišnju zatvorsku kaznu na koju je bio  osuđen nakon što je na  Općinskom sudu proglašen  krivim zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo Frane Vukić (39),  sportski novinar i zamjenik  glavnog urednika Zadarskog  lista.
Osim zbog smrti novinara  Vukića Katić je 22. rujna  2009. godine proglašen krivim  i zbog teških ozljeda njegova  suvozača Mate Lazanje (21),  a nepravomoćnom presudom  bila mu je izrečena i mjera  zabrane upravljanja motornim vozilom na godinu dana  koju je Županijski sud u svojoj  pravomoćnoj presudi potvrdio. U obrazloženju pravomoćne presude kojom je  Županijski sud u cijelosti  prihvatio obrazloženje sutkinje Općinskog suda Zlate  Smojver Kanjer, stoji da je  Katiću kazna zatvora umanjena za tri mjeseca zbog toga  što do sada nije osuđivan te  što u vremenu od počinjenja  kaznenog djela do donošenja  pravomoćne presude nije  počinio novo kazneno djelo.
Podsjetimo, nesreća se dogodila 6. travnja 2008. godine  u Vrsima na predjelu zvanom  Dušević mlin kada je zbog  neprilagođene brzine na Franu Vukića svojim fiatom bravom frontalno naletio Mario  Katić, a s kojim je u vozilu na  suvozačevu mjestu bio Mate  Lazanja iz Krneze. Nekoliko  trenutaka potom na Katićev  automobil naletio je nissan  sunny za čijim je upravljačem  bio Ive Miočić (21) koji je  vozio za Katićem još iz Vrsi.  Na mjestu suvozača u  Miočićevu vozilu bio je Roko  Katić, dok je na zadnjem sjedištu bio Mate Matak. U stravičnom frontalnom sudaru  Frane Vukić poginuo je na  mjestu, a njegov automobil  bio je smrskan do neprepoznatljivosti. Mario Katić tom je  prilikom zadobio frakturu lubanje i nagnječenje mozga  nakon čega je operiran u zadarskoj Općoj bolnici te se  čak neko vrijeme nalazio u  životnoj opasnosti. Mate Lazanja operirao je bedrenu kost i potkoljenicu, dok su njihovi prijatelji iz nissana prošli s  lakšim ozljedama.
Okrivljeni Katić  priznao je izazivanje  prometne nesreće i odgovornost za smrt Frane Vukića, no tijekom  cijelog sudskog postupka decidirano je nijekao odgovornost za  svoje i suvozačeve  ozljede tvrdeći da su  one nastale pri drugom  sudaru kada je u njihovo vozilo udario  Miočić. No dvojica  vještaka prometne i  medicinske struke takvu su mogućnost negirali te su u svojim  iskazima iznijeli tvrdnje kako su ozljede koje je u nesreći zadobio  Mate Lazanja i sam  oštećenik Mario Katić  nedvojbeno nastale uslijed prvog, frontalnog sudara  s vozilom pokojnog Frane Vukića.
Iako je tužiteljstvo u optužnom prijedlogu za Katića  tražilo kaznu u trajanju od  jedne godine i šest mjeseci  zatvora, sud mu je izrekao  veću kaznu kao vid generalne  prevencije zbog sve većeg broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama te  činjenice da je ljudski život  neprocjenjiv.