Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Optuženi za nepružanje pomoći brane se šutnjom

17.02.2011. 23:00
Optuženi za nepružanje pomoći brane se šutnjom


Na optužbe tužiteljstva koje ih tereti da nisu Hrvoju Hercegu koji je preminuo zbog iskrvarenja pružili pomoć, Ivana Horvat i Ivan Džalto izjasnili su se kako se ne osjećaju krivima, a tijekom istrage oboje su se branili šutnjom


Na optuženičku  klupu Općinskog suda u Zadru  jučer su sjeli Ivana Horvat (26)  iz Čakovca i Ivan Džalto (24) iz  Vinkovaca koje tužiteljstvo tereti zbog nepružanja pomoći  Hrvoju Hercegu (35), mladiću  iz Vraždina koji je 8. prosinca  2007. godine iskrvario pred ulazom u zgradu dozivajući djevojčino ime.
Naime, Hrvojevo beživotno  tijelo u 3 sata u noći pronašli su  policajci koji su na adresu Stjepana Radića broj 7 nedaleko od  kafića “Masai” došli nakon dojave o narušavanju javnog reda  vikom, galamom i razbijanjem  stakla. Pronašli su mladića kako leži u lokvi krvi okružen  krhotinama stakla s vidljivom  posjekotinom na desnoj ruci  nakon čega je prevezen na Patologiju Opće bolnice u Zadru.  Utvrđeno je da je smrt nastupila zbog iskrvarenja iz arterijske žile desne ruke koja mu  je bila presječena, a pokazalo se  i da je prije tragičnog događaja  mladić konzumirao alkohol.  Navodno su preminuli mladić i  danas dvoje optuženih u noći  tragedije zajedno bili u noćnom  provodu, a nakon što su se na  povratku optužena Ivana i pokojni Hrvoje posvađali te mu je  ona zatvorila vrata ulaza i u  stan sa sobom odvela optuženog Ivana, sada pokojni  mladić započeo je lupati po vratima ulaza u zgradu i dozivati  djevojku.
Ivana Horvat, inače studentica na zadarskom Sveučilištu,  zajedno s Ivanom Džaltom prijavljena je zbog nepružanja pomoći ozlijeđenom Hercegu, a  temeljem iskaza svjedoka iz  susjednih stanova koji su čuli  njegovo dozivanje, lupanje  šakama u staklo, lom stakla, a  potom i zapomaganje za pomoć na koje su se i mladić i  djevojka oglušili. Na optužbe  tužiteljstva oboje su se izjasnili  da se ne osjećaju krivima, a  tijekom istrage oboje su se branili šutnjom.
Na jučerašnjoj glavnoj raspravi svjedočila je tadašnja susjeda optužene Ivane koja,  međutim, nije ništa vidjela, već  je samo čula lomljavu stakla i  galamu.
Suđenje se nastavlja koncem  ožujka kada će biti saslušano  još nekoliko svjedoka ovog tragičnog događaja.
Inače za ovo kazneno djelo  zaprijećena je kazna od stopedeset dnevnih dohodaka ili  do šest mjeseci zatvora.