Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

U Zadru skup o domaćim jelima od tjestenina

17.02.2011. 23:00
U Zadru skup o domaćim  jelima od tjestenina


U Zadru na Boriku, 24. ožujka, održat će se stručni skup  kojim se nastoji afirmirati domaća tjestenina i jela na njenoj  bazi te pokušava stvoriti vrhunske brandove na korist ponude  i domaće proizvodnje.
Stoga su i pokrovitelji skupa  Ministarstvo turizma RH i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka RH.
Organizator skupa je Robinson d.o.o. Zagreb, generalni  sponzor Dukat, generalni pokrovitelj Zadarska županija.  Stručni su pokrovitelji Hrvatski  kuharski savez, OMH – Nacionalna udruga obiteljskih i  malih hotela, dok su među pokroviteljima i Grad Zadar te  TZ Zadra i naravno medijski  pokrovitelj Zadarski list.
U okviru stručnih simpozija  “Svijet Hrane”, redakcija istoimenog i časopisa “Hrvatski Pekar” pokreće jednodnevne  stručne skupove pod nazivom  Hrvatski tradicijski (pekarsko –  slastičarski) proizvodi.
Inače, isti organizatori “krivci” su za prvi hrvatski Festival  tjestenine, koji smo nedavno  popratili u Vodicama, a drugi je  na području Opatija, a sada se  kreće s razrađenijom taktikom  ka specifičnim proizvodima.
Cilj i zadatak skupa je aktiviranje svih zainteresiranih za  očuvanje naših tradicionalnih jela  i načina pripreme. Posebno se želi  “nametnuti” uvrštavanje regionalnih jela u gastronomsku ponudu  na cijelom području Hrvatske, a u  ovom slučaju na području Jadrana. Samo tako će se naši tradicijski proizvodi približiti svim  kategorijama turista. Vjeruju da  bi, uz kvalitetnu podršku ugostitelja putem medija i odgovarajuće akcije, mogli postići čak da  i neki naši specijaliteti postanu  globalno uspješni i poznati (uz  odgovarajuću intelektualnu zaštitu imena i proizvoda).
Glavna tema stručnog skupa  je “Štrukli i srodni proizvodi –  namijenjeni unapređivanju ponude u turizmu”.
Odabir teme je jasan kada se  zna da su s gastronomsko –  nutricionističkog stajališta štrukli poseban i jedinstven proizvod, odnosno jelo.
To tradicionalno jelo razvijano  je stoljećima, a priprema se brzo  i jednostavno. Raznolikost i širina asortimana jela na bazi štrukli  još nije okončana, a u osnovi se  mogu ponuditi kao: predjelo ili  couvert, juha od štrukli, glavno  odnosno dijetno jelo, desert kao i  snack, fast food.
U grupi srodnih proizvoda  obradit će se burek, bučnice,  savijače itd. zbog istih ili sličnih  mogućnosti pripreme i posluživanja.
Svi navedeni proizvodi, pripravljaju se iz domaćih sirovina.  Bitno je da njihova cijena može  konkurirati stranim snack proizvodima koji su se “udomaćili” u  gastronomskoj ponudi. Budući  da u Hrvatskoj godinama niz  proizvođača proizvodi i smrzava  štrukle i srodne proizvode, nema  prepreka za agresivnijim pristupom u turističkoj ponudi, posebno u Dalmaciji i području uz  Jadran.
Dakle, na skupu u Zadru će  se održati stručna predavanja o  tradiciji razvoja i proizvodnji  štrukli i srodnih proizvoda te  njihovim prehrambenim vrijednostima.
U praktičnom, edukativnom  dijelu vrsni će kuhari prezentirati mogućnosti pripremanja i  posluživanja jela. Svaki sponzor, proizvođač štrukli i srodnih  proizvoda ili sirovina imat će  određeno vrijeme za predstavljanje svog asortimana.
Skup mora predložiti tijelo  koje bi radilo na zaštiti imena,  regije i slično za ove naše tradicijske proizvode
Očekujemo prisutstvo i aktivno sudjelovanje predstavnika hotela, restorana, uslužnih objekata  uz benzinske crpke, trgovačke  lance, snack objekte i dr.