U Zadru na Boriku, 24. ožujka, održat će se stručni skup kojim se nastoji afirmirati domaća tjestenina i jela na njenoj bazi te pokušava stvoriti vrhunske brandove na korist ponude i domaće proizvodnje.
Stoga su i pokrovitelji skupa Ministarstvo turizma RH i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka RH.
Organizator skupa je Robinson d.o.o. Zagreb, generalni sponzor Dukat, generalni pokrovitelj Zadarska županija. Stručni su pokrovitelji Hrvatski kuharski savez, OMH – Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, dok su među pokroviteljima i Grad Zadar te TZ Zadra i naravno medijski pokrovitelj Zadarski list.
U okviru stručnih simpozija “Svijet Hrane”, redakcija istoimenog i časopisa “Hrvatski Pekar” pokreće jednodnevne stručne skupove pod nazivom Hrvatski tradicijski (pekarsko – slastičarski) proizvodi.
Inače, isti organizatori “krivci” su za prvi hrvatski Festival tjestenine, koji smo nedavno popratili u Vodicama, a drugi je na području Opatija, a sada se kreće s razrađenijom taktikom ka specifičnim proizvodima.
Cilj i zadatak skupa je aktiviranje svih zainteresiranih za očuvanje naših tradicionalnih jela i načina pripreme. Posebno se želi “nametnuti” uvrštavanje regionalnih jela u gastronomsku ponudu na cijelom području Hrvatske, a u ovom slučaju na području Jadrana. Samo tako će se naši tradicijski proizvodi približiti svim kategorijama turista. Vjeruju da bi, uz kvalitetnu podršku ugostitelja putem medija i odgovarajuće akcije, mogli postići čak da i neki naši specijaliteti postanu globalno uspješni i poznati (uz odgovarajuću intelektualnu zaštitu imena i proizvoda).
Glavna tema stručnog skupa je “Štrukli i srodni proizvodi – namijenjeni unapređivanju ponude u turizmu”.
Odabir teme je jasan kada se zna da su s gastronomsko – nutricionističkog stajališta štrukli poseban i jedinstven proizvod, odnosno jelo.
To tradicionalno jelo razvijano je stoljećima, a priprema se brzo i jednostavno. Raznolikost i širina asortimana jela na bazi štrukli još nije okončana, a u osnovi se mogu ponuditi kao: predjelo ili couvert, juha od štrukli, glavno odnosno dijetno jelo, desert kao i snack, fast food.
U grupi srodnih proizvoda obradit će se burek, bučnice, savijače itd. zbog istih ili sličnih mogućnosti pripreme i posluživanja.
Svi navedeni proizvodi, pripravljaju se iz domaćih sirovina. Bitno je da njihova cijena može konkurirati stranim snack proizvodima koji su se “udomaćili” u gastronomskoj ponudi. Budući da u Hrvatskoj godinama niz proizvođača proizvodi i smrzava štrukle i srodne proizvode, nema prepreka za agresivnijim pristupom u turističkoj ponudi, posebno u Dalmaciji i području uz Jadran.
Dakle, na skupu u Zadru će se održati stručna predavanja o tradiciji razvoja i proizvodnji štrukli i srodnih proizvoda te njihovim prehrambenim vrijednostima.
U praktičnom, edukativnom dijelu vrsni će kuhari prezentirati mogućnosti pripremanja i posluživanja jela. Svaki sponzor, proizvođač štrukli i srodnih proizvoda ili sirovina imat će određeno vrijeme za predstavljanje svog asortimana.
Skup mora predložiti tijelo koje bi radilo na zaštiti imena, regije i slično za ove naše tradicijske proizvode
Očekujemo prisutstvo i aktivno sudjelovanje predstavnika hotela, restorana, uslužnih objekata uz benzinske crpke, trgovačke lance, snack objekte i dr.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
BALER
Nema pogleda na more, ali ovi kvadrati su najskuplji u Hrvatskoj. Prosječna cijena? 4839€
Županija
SINDIKALNI POVJERENIK
VRAĆEN NA POSAO Ivan Gašpar: ‘Nisam krivotvorio diplomu vozača, još sam položio za niz kategorija’
Županija
30 godina
Vatrogasna zajednica Zadarske županije obilježila 30 godina osnutka
Zadar
PARKING
PRONAĆI PARKING RAVNO LUTRIJI Zbog nedostatka parkinga u Zadru traže se rješenja za sezonu
Hrvatska
TEČAJ
Policijska uprava ličko-senjska priredila mini-tečaj za vozače motocikala
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Crna Kronika
smrtno stradao
TRAGEDIJA: U Rovanjskoj smrtno stradao ronilac
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
WINGS FOR LIFE