Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Deša mirija temperaturu, Romiću tekle suze, a sve masline ostale žive i zdrave

17.02.2012. 23:00
Deša mirija temperaturu, Romiću tekle suze, a sve masline ostale žive i zdrave


– Plakao sam i nije me sram priznati. Suze su tekle gledajući na termometru temperaturu koja se spustila na 13 ispod nule. Ni jedna od njih četiri stotine neće ostati, pribojavao se Ratko Romić. Ipak, nije se ponovila 1956. godina kada su u Briševu nastradale sve masline
Iznadprosječne temperature u prosincu i siječnju nagovještavale su moguću siromašnu maslinarsku godinu iz razloga što su se temperature svakodnevno dizale iznad 7 odnosno čak i iznad 10°C. Poznato je kako svaka voćna vrsta pa tako i maslina mora proći određenu sumu inaktivnih temperatura (to je zbroj sati srednjih dnevnih temperatura nižih od 7°C tijekom prosinca, siječnja i veljače). Ako su temperature veće, tada je cvatnja slabog intenziteta, odnosno slabije diferenciranje cvjetnih pupova, a u konačnici to pretpostavlja i slab urod.
 A onda je došlo zahladnjenje sa snijegom, niskim temperaturama i olujnom burom kao osnovnom karakteristikom drugog tjedna mjeseca veljače. Olujna bura visoke jakosti posolila je podvelebitsko područje, Ravne kotare i otok Pag. Efekt hladnoće dodatno je učinila gotovo nepodnošljivim. Lomila je grane, dizala nadstrešnice nad ovčarnicima, zamrzla vodu, kidala plastiku i konstrukciju plastenika, izazvala pomor janjadi i jaradi, smanjenu mliječnost…
 A dan poslije zbrajaju se štete.
Sedam ispod nule
Dio članova Udruge „Maslina” s područja općine Poličnik predvođeni svojim predsjednikom Nadom Butić i tajnikom Šimom Kovačević krenuli su u obilazak maslinika. Zajedno, jer više očiju bolje vidi. Našli su se kako i priliči u masliniku Miodraga Deše u Poličniku – najvećem i najmlađem masliniku u općini. Pet tisuća sadnica maslina posađeno je koncem prošle godine.
– Ako igdje može biti štete onda je to u mladom, tek posađenom masliniku, jednako su razmišljali.
– Svakodnevno sam u više navrata dolazio u maslinik i mjerio temperaturu, govori nam Deša i nastavlja:
– Najniža temperatura koju sam izmjerio bila je 7 ispod nule. Pregledali smo Dešin nasad svi zajedno, ali tragova štete nismo uočili.
 List nije promijenio boju, čvrsto se drži, kora nije popucala.
 Posljedice izazvane gore nabrojenim nepogodama ipak se mogu izbjeći ili ublažiti preventivnim mjerama kao što je pravilan izbor položaja (južna ekspozicija, blagog nagiba), prirodno otpornijom sortom i primjenom agrotehničkih mjera, suglasili su se maslinari.
Briševački strahovi i nade
 Napuštajući ovaj mladi, neoštećen maslinik krenuli smo u strepnji prema proslavljenim briševačkim maslinadama. Zaustavili smo se u masliniku Ratka Romića.
– Plakao sam i nije me sram priznati. Suze su tekle gledajući na termometru temperaturu koja se je spustila na 13 ispod nule. Ni jedna od njih četiri stotine neće ostati. Pred očima mi je bila 1990. godina kada sam se nakon povrataka iz Irana u kojem sam proveo radeći pet godina vratio kući. Oko njih su letjeli ovim prostorom razni projektili ubojitih namjera tijekom Domovinskog rata, nekoliko ih je pogođeno, ali i nadosađeno. Svemu su odoljele. Nagradile me vrhunskim uljem, a sada se ponavlja 1956. godina, prolazilo mi je kroz misli, priča nam Ratko Romić maslinar dugogodišnjeg iskustva, koji je svoju proizvodnju uveo u sustav ekološke. Sorta oblica dobro se drži, zaključili smo. Coratina je promijenila boju ,uvila list i djelomično ga odbacila. Kora nije popucala ni  na jednoj sorti. Rezanjem grana na maslinama koje nisu odbacile list može se ponegdje uočiti lagano posmeđeno tkivo između kore i drva.
 Osmijeh ne silazi s Ratkovog lica dok zaključujemo:
– Štete ima, ali nije ni blizu onom što se predviđalo.
U Grgurice stradali navrtci
Slična situacija je i u maslinicima ostalih članova Udruge. Jedino Josip Grgurica u svom masliniku u Poličniku ima većih mehaničkih šteta. Njemu je bura odlomila sve navrtke. Međutim, unatoč tome njegov maslinik može poslužiti kao ogledni, školski. Jedan je od prvih kolekcijskih nasada u Zadarskoj županiji koji se koristio i kao matični nasad (iz njega su se uzimale plemke za daljnje razmnožavanje), a polučio je bezbrojne nagrade za EDMU na brojnim smotrama. Nisu svi maslinici ipak tako dobro prošli.