Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stalno zaposlene poslali na godišnji, druge na Zavod za zapošljavanje

17.02.2012. 23:00
Stalno zaposlene poslali na godišnji, druge na Zavod za zapošljavanje


Najveća zabrinutost među radnicima ne vlada samo zbog plaća nego i zbog nedostatka informacija jer nitko ne zna hoće li se ponovno pokrenuti posao. Također, nitko od Uprave ne želi im reći kakva je sudbina Elana


Teškim vremenima za Elan motorne brodove Obrovac izgleda nema kraja. Ogorčenim radnicima ovog puta je izgleda prekipjelo pa su počeli skupljati dokumentaciju i informacije za pokretanje stečaja. Čašu strpljenja prelili su događaji za Božić kojeg su radnici proveli u hali spremajući brodove za sajmove u Düsseldorfu i Sloveniji. Priča se ponovila i za Novu godinu kako bi se na vrijeme dovršili brodovi za ove nautičke izložbe.
Međutim, za svoj trud i rad, radnici Elana nisu dobili plaću. Kako u tvrtku nije stigla plaća ni za prosinac 2011., ali ni za siječanj 2012. radnici koji imaju ugovore o stalnom radnom odnosu su od 1. veljače poslani na prisilni godišnji odmor. Radnici kojima je ugovor o radu istekao 31. siječnja, poslani su na Zavod za zapošljavanje.
Priče da je Uprava Elana raspustila radnike zbog loših uvjeta i hladnoće, radnici ocjenjuju zamagljivanjem očiju, jer su isti ti radnici radili u tim halama pored Zrmanje, bez grijanja dok su pripremali jahte za sajam. Štoviše, upozoravaju nas “Elanovci”, bilo je i situacija kada je bilo toplije vani nego u halama.
Najveća zabrinutost među radnicima ne vlada samo zbog plaća, nego i zbog nedostatka informacija jer nitko ne zna hoće li se ponovno pokrenuti posao. Također, nitko od Uprave ne želi im reći kakva je sudbina Elana. Međutim, radnici kažu da je većina Elanovih brodova u marini Dalmacija u Sukošanu rasprodana. No, ne zna se je li vlasnik Matijaž Avšić sklopio nekakve poslove na sajmovima. Kao što se otprije zna, sudjelovanje na sajmu nautike u Düsseldorfu košta oko 20.000 eura, a vlasnik nema novca za isplatu plaća radnicima.
Kakav takav pomak, kažu radnici, dolazio bi nakon što bi problemi Elana izlazili u medijima, ali vrlo brzo se nastavljalo po starom, radnici rade, a za to vrijeme ne dobivaju plaću. O tome smo jučer htjeli razgovarati s direktoricom Jasminom Čerinom, ali ona nije bila dostupna.