Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Još jedna uspješna godina zadarskih Slovenaca

Autor: Valentina Mlađen

17.02.2013. 23:00
Još jedna uspješna godina zadarskih Slovenaca

Foto: Vedran SITNICA



Članovi društva sudjelovali su i na 20. obljetnici Saveza slovenskih društava Hrvatske, postavili su nekoliko dokumentarnih filmova RTV Slovenije…


Članovi slovenskog kulturnog društva “Lipa” Zadar proslavili su u petak Slovenski kulturni dan, Prešernov dan, održavanjem redovne godišnje skupštine društva i prigodnim domjenkom.
Osim brojnih članova društva zadarskim Slovencima pridružili su se i predsjednici drugih nacionalnih manjina u Zadru te Veselko Čakić, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine koji je okupljenima uputio pozdrav napomenuvši kako će Savjet i dalje nastojati financirati sve aktivnosti kojima se ovo društvo predstavlja kroz godinu.
Osam godina “Lipe”
Posebna gošća bila je Ženja Pižent, tajnica Slovenske izseljenske matice iz Ljubljane, ali i članovi društava iz drugih hrvatskih gradova.
Prije opuštanja i proslave podneseno je Izvješće o aktivnostima za 2012. godinu. SKD “Lipa” Zadar djeluje u Zadru osmu godinu, te okuplja prije svega hrvatske državljane slovenske nacionalnosti, kao i prijatelje Slovenije. Do sada se u društvu okupilo 78 članova, od ukupno 242 Slovenca koliko ih je na području Zadra, od čega 158 u samom gradu. Kao jedan od glavnih problema društva istaknut je nedostatak vlastitog prostora, ureda i telefona, pa se sastaju u prostorijama Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice koje im je ustupila Tankerska plovidba.
– Iako djelujemo već osmu godinu, nismo uspjeli riješiti problem poslovnog prostora, te je stoga opstanak društva ovisan o dobroj volji članova društva i okoline u kojoj društvo djeluje, napomenula je predsjednica SKD Lipa i predstavnica Slovenske nacionalne manjine za Grad Zadar Darja Jusup.
Klemenčičev posjet
Predstavljene su aktivnosti članova SKD “Lipa” kroz prošlu godinu, među kojima i sudjelovanje na Međunarodnom danu kulturne raznolikosti početkom svibnja. U istom mjesecu organizirana je i poznata likovna kolonija Maj 2012. Turanj koja je okupila slikare slovenskih društava u Hrvatskoj, a po završetku kolonije u Turnju je upriličena izložba radova uz bogat kulturni program. U lipnju je kao gost društva u Zadru boravio slovenski konzul Gregor Klemenčič, koji je u sklopu konzularnog dana rješavao aktualna pitanja konzularne prirode državljana slovenske narodnosti. Početkom kolovoza sudjelovali su u projektu Brod knjižara – brod kulture, a na tom tragu u rujnu je započeo i zajednički projekt društva “Lipa” i Slovenske izseljenske matice, priprema dvojezične zbirke pjesama Andreje Malte. Članovi društva sudjelovali su i na 20. obljetnici Saveza slovenskih društava Hrvatske, postavili su nekoliko dokumentarnih filmova RTV Slovenije, a za kraj godine organizirana je škola u prirodi te posjeta gradu Pagu, muzejima i siranama.
Unatoč problemima s prostorom društvo svake godine organizira brojne aktivnosti kojima obogaćuju kulturni i društveni život grada što će pokušati ostvariti i u godini koja je pred njima.