Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Komunalni doprinos od 9 do 138 kuna po kubiku

Autor: Velimir Brkić

17.02.2013. 23:00
Komunalni doprinos od 9 do 138 kuna  po kubiku

Foto: Velimir BRKIĆ



Ovakvu odluku ja nikada ne bi predložio, ali s obzirom na to da sam gradonačelnik i ‘legalnih i nelegalnih građana’, a prijedlozi mjesnih odbora su bili da se grad ‘zonira’, odbor je dao prijedlog da prva zona, a to je centar grada, ima najvišu cijenu komunalnog doprinosa jer se tu odvija turizam, odnosno tu se uloženi novac najbrže vraća. Sve sljedeće zone imaju niže cijene, govorio je Knez


Prvi puta sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru u ovom sazivu, koji traje već gotovo četiri godine, održana je subotom.
Na radost većine građana jednoglasno je prihvaćen prijedlog o smanjenju cijene komunalnog doprinosa.
– Grad je odsad podijeljen na četiri zone, a cijena komunalnog doprinosa ovisit će o tome u kojoj se zoni nalazi ili gradi pojedini objekt. Poseban popust od 80 posto za objekte volumena do 800 prostornih metara (prije se to odnosilo na objekte volumena do 700 metara prostornih) odobravat će se građanima koji prebivalište u Biogradu u Moru imaju najmanje deset godina, rečeno je u obrazloženju.
Cijene komunalnog doprinosa s popustom se kreću od 9 do 28 kuna, a bez popusta od 42 do 138 kuna po metru prostornom, a ovisno o namjeni građevine. Cijena za poljoprivredne objekte je jedinstvena – 30 kuna po metru prostornom.
 Pogodovanje bankama
Dok iz SDP-ove oporbe ovu odluku nazivaju predizbornom, gradonačelnik Ivan Knez tu tvrdnju odbija.
– Nije ovo nikakva predizborna odluka i tako će HDZ u Biogradu na Moru uvjerljivo pobijediti na izborima, tvrdi Knez.
– Naime, svi smanjuju komunalni doprinos pa je na zahtjev mjesnih odbora i vijećnika HDZ-a došao red i na nas. Iskreno rečeno ova odluka mi teško pada, prvenstveno zbog savjesnih i poštenih građana koji su svoje objekte izgradili legalno i po puno skupljim cijenama. Njihove reakcije tek očekujem, priznao je gradonačelnik.
Pritom je naglasio kako je ova odluka pogodovanje bankama koji su odobravali kredite i time poticali nelegalnu gradnju, a da za ništa ne odgovaraju. Izrazio je i mišljenje kako smanjenje komunalnog doprinosa neće izazvati “navalu” građana za legalizacijom.
– Dolazili su mi brojni građani, nudili razne prijedloge za smanjenje komunalnog doprinosa, uglavnom za onoliko koliko imaju prostornih metara kuće. Primjerice, jedan mi je građanin esdepeovac rekao da nije spavao cijelu noć, mjerio je kuću uzduž i poprijeko, odozgo prema gore i obratno te izračunao da ima gotovo 1.200 kubika. Što mislite s kojim je konstruktivnim prijedlogom ujutro došao, smanjenje komunalnog doprinosa za sve kuće do 1.200 kubika, prepričavao je.
– Neće se valja drug Tito, Bože mi prosti, dignuti iz groba i to platiti, a svi hoćemo što uređenije zelene površine i plaže, želimo što veće i ljepše groblje, da nam grad noću svijetli poput Betlehema kako bismo mogli rekreativno hodati ili šetati pse modernim lokalnim prometnicama s nogostupima, u svom stilu obrazložio je Knez.
– Ovakvu odluku ja nikada ne bih predložio, ali s obzirom na to da sam gradonačelnik i ‘legalnih i nelegalnih građana’ a prijedlozi mjesnih odbora su bili da se grad ‘zonira’, odbor je dao prijedlog da prva zona, a to je centar grada, ima najvišu cijenu komunalnog doprinosa jer se tu odvija turizam, odnosno tu se uloženi novac najbrže vraća. Sve sljedeće zone imaju niže cijene, govorio je Knez.
Preuzimanje poslova u nadležnosti Županije
Dosad ima 2.500 zahtjeva za legalizaciju s područja bivše općine Biograd. Četiri djelatnika će u idealnim uvjetima uz radnu nedjelju i blagdan to riješiti za 12,5 godina, navodi Knez, a očekuje se još od pet do šest tisuća zahtjeva. Gradonačelnik je predložio ekonomičnije, učinkovitije i brže rješenje problema za Biograđane, a vijećnici usvojili.
– Uz blagoslov župana Stipe Zrilića koji nam je već dao podršku i s očekivanom pozitivnom odlukom Županijske skupštine s prvim danom iduće godine preuzet ćemo poslove iz nadležnosti Zadarske županije, najavio je Knez.
Iz biogradskog Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje preuzet će četiri djelatnika i zaposliti ih u Gradsku upravu.
– Ta četiri djelatnika radit će na poslovima legalizacije i izdavanja građevinskih dozvola isključivo za Biograd i ni za koga više. Da se razumijemo, u toj masi predmeta prednost će svakako imati građevinske dozvole koje stvaraju i potiču nove vrijednosti, naglasio je.
Vijećnici su izglasovali prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna, a ovog puta ne radi se o smanjenju ili povećanju njegova ukupnog iznosa. Proračun ostaje nepromijenjen, u iznosu od 58,2 milijuna kuna.
– Riječ je o preraspodjeli sredstava za realizaciju provedbe programa ‘Pomoć u kući starijim osobama’ koji Biograd provodi zajedno s Ministarstvom socijalne politike i mladih. Udruga Nada predsjednika Eddija Stamičara, od Crvenog križa preuzima realizaciju programa, 12 djelatnika te predviđena sredstva u iznosu od 838.000 kuna kao i novo vozilo do 85.000 kuna, objasnio je Knez te je najavio da Grad kreće u postupak blokade računa općinama koji ne podmiruju svoje financijske obveze za program “Pomoć u kući starijim osobama”, rekao je Knez.
Zbog izgradnje dijela sustava kanalizacije odvodnje istočnog dijela grada te sustava odvodnje u gradskim predjelima Meterize i Rust donesena je odluka o podizanju kredita u visini od 4,8 milijuna kuna. Riječ je o programu IPARD, povrat novca će uslijediti tek nakon izvedenih radova, kada završni izvještaj prođe reviziju APPRR-a. EU svoj novac daje bespovratno i želi biti 100% sigurna da će ta sredstva biti namjenski utrošena.