Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Općina pomaže maškare, šivaju se odore…

17.02.2014. 23:00
Općina pomaže maškare, šivaju se odore…


Na organizaciji i provedbi virskog karnevala unatoč štednji i recesiji ovih dana rade punom parom članovi Udruge otočnih maškara ¨Vizera¨ na čelu s voditeljem Darkom Bašićem i njegovom zamjenicom Elizabetom Fumić-Spavalicom. Financijsku potporu maškarama i za karnevalska ¨ludovanja¨ uz sudjelovanje općinske Turističke zajednice i poduzeća Vir turizam d.o.o. i ove će godine dati Općina Vir u iznosu od oko 100 tisuća kuna.
Kako su nam u razgovoru istaknuli voditelj i njegova zamjenica dogovoreno je kako će ove godine na otoku Viru maškare ludovati dva dana i to u nedjelju 2. i u utorak 4. ožujka s tim da se odlazak u Zadar planira u subotu 1. ožujka. Trenutačno je u tijeku šivanje 40-tak karnevalskih odora.
– Prvog dana, u nedjelju, maškarana svita u ranim jutarnjim satima, točnije u 8 sati, sjatit će se na marendu u restoran Kotarina u centru mjesta. Oko 9 sati tradicionalne virske maškare u procesiji sa likovima didom i babom te izvornim domaćim maskama napravit će krug kroz centar Vira kako bi svima dali do znanja da je dan maškara i da maškarana svita kreće u pohode svakom domaćinstvu. Maškarana povorka nakon toga uz glazbu, pjevanje i ples kreće prema zaseocima Torovi i Lozice nakon čega će uslijediti povratak u centar i nastavak »češljanja« od kuće do kuće.
– U sumrak će se maškarana povorka vratiti na mjesto polaska u restoran Kotarina gdje je najavljeno urnebesno ludovanje, kažu nam organizatori.
– U nastavku bogatih karnevalskih događanja drugog dana, u utorak, svi sudionici će se ponovno u jutarnjim satima okupiti na istom mjestu te će se po drugi put zaputiti otokom Virom, ali sada u karnevalskim odorama. Maškaranu svitu u kojoj će se voziti ¨omraženi¨ Krnjo po svoj prilici predvodit će ¨svećenik¨ kojeg će za ovu prigodu po običaju utjeloviti meštar od karnevala Miroslav Glavan. Stajat će se na nekoliko postaja, prigodno moliti i klicati u čast pogubljenja jedinog i glavnog krivca za sve virske nedaće i nevolje u minulih 365 dana – Krnje karnevala.
Glavni čin pogubljenja Krnje uz neizostavno čitanje optužnice odigrat će se u večernjim satima na terasi restorana Kotarina. Nakon pogubljenja maškare će se utaboriti na terasi Kotarine gdje će im kuhari i konobari besplatno ponuditi bogata i raznovrsna jela i domaće bijelo i crno vino, pivo i sokove. Karnevalsko ludilo koje će trajati do sitnih noćnih sati nastavit će se balom pod maskama uz goste iznenađenja.
Spuštanjem karnevalske zastave točno u ponoć s prijelaza od utorka 4. ožujka na čistu srijedu ili pepelnicu 5. ožujka, Virani će se u skladu sa izvornim pučkim običajima i oprostiti od ovogodišnjeg karnevala.