Cedeviti Krešin kup, Zadar još na čekanju (GALERIJA)

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadar nije uspio. Drugu godinu zaredom Cedevita ga je pobijedila u finalu i osvojila Kup Krešimira Ćosića. Ovaj put pred oko 9000 navijača u  Krešinom domu koji, međutim, kao dan ranije protiv Cibone, nisu uspjeli pogurati momčad prema pobjedi. Cedevita je bila šuterski raspoloženija i to je presudilo. Posebno Fran Pilepić, koji je zabio četiri trice u  drugom poluvremenu, a presudnu je, kao i prošle godine, pogodio Nemanja Gordić. Cedevita je proslavila novi trofej, ali Zadar je ostao ponosan - jako ponosan. Malo tko je otišao iz dvorane nakon posljednjeg zvuka sirene. Još se pjevalo: "Bilo bi mi lako da te ne volim", "Nije u šoldima  sve" i "Šampioni, šampioni". Zadrani su i tako pokazali veliko srce, ali na  terenu su morali čestitati boljem protivniku. Trofej će još sačekati... Nova  prilika bit će u prvenstvu Hrvatske.

Cedevita vodila

Kao i Cibona dan ranije i Cedevita je povela 0:3, tricom Whitea, koji je,  uz Bilana, bio najraspoloženiji gostujući igrač na početku utakmice.  Amerikanac je kasnije pogodio još jednu tricu i dvicu, dok je Bilan uspio  dvaput poentirati ispod koša, uz jedno slobodno bacanje. Osim toga, što  je bio više plod individualne kvalitete protivnika, Zadrani su ušli s dobrim obrambenim angažmanom i koncentracijom. U napadu je, pak,  prvi povukao Marinković s četiri poena, a onda je dirigentsku palicu  preuzeo Delaš, pogodivši dvije dvice i tricu. Epilog vrlo borbene prve  dionice - izjednačen, 17:17. Drugu je Cedevita otvorila serijom 6-0 (Babić, Bilan, Walker), a mogla je i do +8 da Gordić, u strahu od blokade  Marka Ramljaka, nije promašio polaganje. Zadarski post prekinuo je Barać tricom, ali mu je odmah istom mjerom uzvratio Walker za 20:26. Ista  je distanca bila i nakon koševa Kraljevića i Gordića, a Pilepić je na sredini  druge dionice promašio tricu za mogući bijeg gostiju na +9. Zadar se  mučio u napadu, posebne je probleme imao u vanjskoj liniji, dok je Lovre Bašić sve to promatrao s klupe. Kraljević i Barać su smanjili na -2, ali  poslije Pilepićeve trice opet je bilo +6, 26:32.

Bašićev impuls

Tek tada Nazor se odlučio uvesti Bašića, a ovaj je u nepune dvije minute do poluvremena podijelio tri asistencije - jednu Marko Ramljaku i dvije Marinkoviću. Ako se zna da je Zadar u prethodnih 18 minuta imao samo jednu (1!) asistenciju, onda je logično pitanje zašto kapetan nije ranije dobio priliku. Nije ni Cedevita bila mnogo razigranija (6 asistencija),  ali je zahvaljujući novim ubačajima Pilepića i Whitea na veliki odmor  otišla sa +4, 32:36. Što i nije loše, ako se zna da su Zadrani u prvih 20 minuta imali dvostruko više izgubljenih lopti (8) nego asistencija (4) i pogodili samo dvije trice iz sedam pokušaja (Cedevita 4-10). Bašić je odlično  otvorio i nastavak. Baš nakon njegove osvojene lopte i polaganja uz prekršaj Pullena, Zadar je izjednačio na 38:38, jer je prethodno zabio i Ivan  Ramljak. Međutim, Gordić tricom i Arapović vratili su svojima +5. Tricom je replicirao Delaš, a kada je malo kasnije iza linije 6,75 pogodio i  Barać rezultat je ponovno izjednačen, 45:45. No, Cedevita je nastavila  održavati prednost. Novu tricu pogodio je Arapović, a razigrao se i Žorić  (45:51). Zadrani su se jako mučili za svaki koš, ali su ih Marinković i Ivan  Ramljak u kontri opet nekako dovukli na -2, 49:51. Ipak, završnica treće  četvrtine pripala je Franu Pilepiću, koji je dvjema tricama odveo goste na  dotad najvećih +8, 49:57.

Raspucani Pilepić

Arapović je povisio i na +10 u 31. minuti, a Nazor je drugi put uveo  Bašića (izišao u 25.) umjesto Delaša, kojega je zagrebačka obrana posebno pazila. Imala je Cedevita i napad za +12, ali je Pullen brzopleto pokušao dodati Gordiću, pogodivši ga u leđa, a od njega se lopta odbila u  aut. Tako je Zadar dobio još jednu priliku za povratak u život. Ivan Ramljak je prvo asistirao Marinkoviću pa osvojio loptu i u kontri zakucao  za 53:59 i Mršić je u 33. minuti morao reagirati time-outom. Opet su njegovi, međutim, izgubili loptu pa je Marinković smanjio i na -4, 55:59, šest  i pol prije kraja. Svakom minutom svaki posjed postajao je sve važniji.  Ivan Ramljak je izgubio loptu, a raspucani Pilepić tricom preko ruke  utišao Višnjik - 55:62. Pullen je promašio tricu za mogućih +10, da bi  opet I. Ramljak i Bašić tricom vratili na 60:63. A onda opet Pilepić - 60:66.  Zadrani se i dalje nisu predavali. Marinković je smanjio na -4, a Bašić  promašio tricu za potpuni povratak u igru. Bilan, malo prije polovičan s  penala, ovaj put je stavio oba za novih +6. Delaš je pokušao riješiti kao  protiv Cibone, ali ga je blokirao White, koji je potom uhvatio i važan skok  u napadu za dobivanje vremena. Ušlo se u posljednje dvije minute, a nadu je vratio - tko drugi nego Delaš - tricom za 65:68. Pullen je zabio jedno  bacanje, ali je Bilan skočio u napadu. Zadrani nisu zagradili dva ključna  obrambena skoka, ali je napadački uzeo Marinković i zabio uz prekršaj.  No, nije pogodio dodatno bacanje pa je ostalo 67:69. Odgovornost je kod  Cedevite preuzeo Gordić i 35 sekundi prije kraja zabio ključnu tricu za  67:72. I dalje se Zadar borio. Marinković je zabio drugo bacanje za -4, a  Pilepić olako izgubio loptu u pokušaju prijenosa. Došla je potom, naravno, do Delaša, ali njegov dalekometni pokušaj ovaj put nije pogodio cilj.  Žorić je bio miran s penala za 68:74. Bašić je dvicom vratio posljednji  tračak nade, Pilepić je promašio oba bacanja, no Marko Ramljak i Delaš  promašili su trice, koje i ne bi puno toga promijenile. Završilo je 70:74.

Kalmeta: Dokle će velika poduzeća financirati samo Cibonu i Cedevitu?

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nakon utakmice je izrazio zadovoljstvo borbenošću i požrtvovnošću igrača Zadra, ali nije mogao skriti ogorčenost stanjem u hrvatskoj košarci.

- Žao mi je što Kup Krešimira Ćosića ne ostaje u Zadru, ali čestitam Cedeviti na pobjedi. Ipak, moram postaviti pitanje dokle će velika poduzeća iz Zagreba financirati samo Cibonu i Cedevitu, dok ostalima ostaje samo krpanje? Takva situacija dodatni je razlog da čestitam našim momcima, da zahvalim publici koja je ispunila Višnjik i pokazala ljubav prema košarci, rekao je Kalmeta.

ZADAR - CEDEVITA 70-74

(17:17, 15:19, 17:21, 21:17)

ZADAR - Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 9000. Suci: Sreten  Radović (Dubrovnik), Srđan Dožai (Zagreb) i Josip Radojković  (Split).

ZADAR: Bašić 8 (1-1), Cosey, Kraljević 7 (5-6), Šango, Delaš 13, Špaleta, M. Ramljak 2, Bošnjak 2, Marinković 22 (6-12), Barać 8, I. Ramljak  8. Trener: Ante Nazor.

CEDEVITA: White 10, Katić, Pilepić 17 (0-2), Babić 2 (2-2), Žganec,  Walker 5, Bilan 10 (4-6), Mazalin, Gordić 8 (0-2), Žorić 9 (5-5), Arapović  11, Pullen 2 (2-4). Trener: Veljko Mršić.

Šut za dva: Zadar 20-38, 53%; Cedevita 14-22, 64%.

Šut za tri: Zadar 6-18, 33% (Delaš 3, Barać 2, Bašić); Cedevita 11-27,  41% (Pilepić 5, Gordić 2, White 2, Walker, Arapović).

Slobodna bacanja: Zadar 12-19, 63%; Cedevita 13-21, 62%.

Skokovi: Zadar 27 (20+7); Cedevita 32 (25+7).

Osobne pogreške: Zadar 21; Cedevita 19.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno