Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mesić otvorio Constructu

Autor: Siniša Klarica

17.03.2010. 23:00
Mesić otvorio Constructu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Donedavni predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić otvorio je danas u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru 3. sajam gradnje i stanovanja Constructa 2010. Neposredno prije svečanog otvorenja, direktorica sajma Romana Pleša naglasila je da je unatoč recesiji, Constructa ove godine okupila rekordan broj od 67 izlagača. Upravo je, kaže Romana Pleša, predsjednik Mesić bio osoba koja se prihvatila pokroviteljstva prvog sajma dajući time podršku jednoj dobroj ideji.
– Projektiranje i građenje prvo ulazi u krizu, ali i prvo izlazi iz nje. Constructa je stoga važna jer je sajam na kojem se ne izlažu samo roba i proizvodi, nego se i ostvaruju poslovni kontakti. Grad Zadar se posljednjih godina ubrzano razvijao, osobito u graditeljstvu, a ono što mu je nedostajalo bio je jedan ovakav međunarodni sajam, rekao je između ostalog  bivši predsjednik Mesić dodajući u svom stilu da je prvi sajam bio pokušaj, drugi sajam potvrda pokušaja, a treća Constructa – treća sreća.
Da je sajam i to financijski podržao i Grad Zadar potvrdio je danas u svom obraćanju zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Po njemu, Zadar ima ambiciju postati sajamski grad, a Krešina dvorana se pokazala kao višenamjenski prostor u kojem se mogu organizirati i ovakve manifestacije. Čestitke organizatorima uputio je i zamjenik zadarskog župana Đani Bunja koji je rekao da Constructa pomalo zauzima važnu ulogu u poticanju gospodarstva ovog kraja.
U okviru Contructe održat će po prvi put i podsajam Ecoenergy, pa je o obnovljivim izvorima energije govorio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.  On je podsjetio da se Hrvatska strateški opredijelila prema obnovljivim izvorima energije, te da je s tim u svezi pripremljeno preko 1.000 projekata vrijednih 350 mil. eura. Mladineo je ukazao i na primjer ŠRC Višnjik koji je aplicirao za program iskorištavanja sunčene energije. Kolektori bi se postavili na krovu zatvorenog plivališta, u dijelu koji je prema originalnom projektu bio predviđen za tzv. “viseće vrtove” ili hortikulturno uređenje na krovu. Umjesto biljaka, “posadit” će se solarni paneli koji zamijeniti sadašnje grijanje prostora i vode lož-uljem.


 NIKAD NISAM PRIČAO VICEVE


Donedavni predsjednik Stjepan Mesić odgovarajući na naovinarska pitanja rekao je da će zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor podržati projekt dodatnog iskorištavanja vode u hidrocentralama. Naime, kaže Mesić, projekt predviđa iskorištavanje vode koja prođe kroz turbine centrale  i nastavi svoj tok nizvodno. U tom dijelu od nekoliko kilometar, kaže bivši hrvatski predsjednik, postoji mogućnost dodatnog iskorištavanja snage vode za daljnju proizvodnju energije. Na pitanje planira sad kad je u mirovini, izdati knjigu viceva, Mesić je odgovorio da on nikad u životu nije pričao viceve.
– To je zabluda jer ja nikad nisam pričao viceve. To su bila samo brza reagiranja na pitanja poput ovog vašeg, rekao je u svom stilu bivši hrvatski predsjednik.
Po Mesiću, za izlazak iz krize potrebna je nova strategija i ideje, a sama premijerka ne može bez svojih suradnika i institucija, izvući zemlju iz krize. No Mesić je uvjeren da će se tijekom ove godine vidjeti svjetlo na kraju tunela, jer je, po njemu, svaka zemlja izašla iz krize, pa što ne bi i Hrvatska.