Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nepravilnosti i u ugovorima sadašnjih igrača

Autor: Suzana Bandić

17.03.2010. 23:00
Nepravilnosti i u ugovorima sadašnjih igrača

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadarsku policiju na vrata KK Zadar doveo je trag na koji su naišli tijekom jedne istrage u Hypo banci. Otkrivene su brojne nepravilnosti, a gradonačelnik Vrančić objavio je gubitke “teške” između 35 do 40 milijuna kuna
Financijski problemi KK Zadar i opstanak “ponosa Zadrana” o kojima se ovih dana govori iznijeli su na površinu mračnu stranu zakulisnih igara u Klubu koju već duže vrijeme, kako neslužbeno doznajemo iz pouzdanih policijskih krugova, istražuje zadarska kriminalistička policija.
Policijski su djelatnici tako pročešljavajući knjigovodstvenu dokumentaciju kluba otkrili brojne nedostatke i nepravilnosti. Osim što nedostaju brojni dokumenti i ugovori kao što su primjerice oni sklopljeni s legendama košarke, Dinom Rađom i Arijanom Komazecom te netransparentne uplate zadarskih škola, najviše nepravilnosti pronađeno je u ugovorima s igračima aktualne momčadi. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić kojeg su o katastrofalnom stanju u zadarskim Jazinama obavijestili čelnici kluba i involvirali ga u projekt za spasonosno rješenje nastale situacije na prošlotjednom sastanku, objavio je kako je riječ o dugovima od 35 do 40 milijuna kuna, no nije htio govoriti o krivcima koji su do takva stanja doveli.
A loše poslovanje u zadarskim Jazinama “isplivalo” je u javnost nakon što je zadarske krim-policajce na vrata kluba doveo trag iz Hypo banke. Istraga je vrlo brzo donijela rezultate te je otkriveno da se Klub osim u toj banci na iznos od ukupno 18 milijuna kuna zadužio i u Erste i OTP banci kako bi se pokrili troškovi tekućeg poslovanja i obveza prema igračima. Osim toga, pokazalo se i kako su poslovni prostori uz dvoranu Jazine vrijedni 2,7 milijuna eura hipotekarno zaduženi kod OTP banke.
Revizija je otkrila i nejasan status oko 11 milijuna kuna koje su krajem 90-ih godina zadarska poduzeća unijela u Klub kao zalog tada očekivane pretvorbe i privatizacije, a među njima spominju se danas nepostojeći „Zadarkomerc” i „Plodine” te bivši “Folijaplast”, današnji “Aluflexpack”, no najzanimljivije su ipak one tvrtke na čija vrata je gradonačelnik već zakucao ili će ovih dana zakucati u potrazi za spasonosnim “lijekom”.
Nije, međutim, razjašnjeno, hoće li se “financijska injekcija” tretirati kao novo zaduženje ili će se sve pak pretvoriti u udjele u budućoj privatizaciji.
Predsjednik Kluba Dino Perović i direktor Zdenko Mičić nisu htjeli razgovarati o ovoj temi.


 FINANCIRANJE BANDIĆEVE KAMPANJE?


Još tijekom predsjedničke kampanje u javnosti se šuškalo o financijskoj potpori predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću. Prema tim informacijama, navodno se članove iz njegova Izbornog stožera isplaćivalo s računa Kluba. O tim se navodima ne može dobiti službeni odgovor pa dok netko isto ne dokaže informaciju treba uzeti s rezervom.