Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prezentacija irskog plesa

Autor: Valentina Mlađen

17.03.2010. 23:00
Prezentacija irskog plesa


U sklopu manifestacije “Irski dani” u Zadru u Arsenalu je sinoć održana edukativna radionica uz demonstraciju tradicionalnog irskog plesa. Radionicu i prezentaciju plesa vodio je Paul O’Grady, rođeni Irac iz Dublina koji se zbog ljubavi doselio u Hrvatsku gdje živi već gotovo osam godina. Plesne korake i pomoć Zadranima u učenju irskog plesa pokazivala je njegova plesna grupa “Irish Maiden”. Radi se naime o prvoj i jedinoj hrvatskoj irskoj plesnoj skupini koja nosi pomalo šaljiv naziv sličan poznatoj grupi “Iron Maiden”.
– “Maiden” u Irskoj tradicionalno znači žena, a mi radimo tradicionalni irski ples, kao irski folklor pa odatle ta veza, a “Irish” naravno jer se radi o irskom plesu, objasnio je ovaj pomalo neobičan naziv voditelj grupe Paul. A ples koji su pokušali približiti Zadranima jest “set ples”, tradicionalni irski ples koji još uvijek živi u irskim pubovima gdje ga ljudi plešu zajedno oživljavajući tako neka davna i vesela vremena. Osim prezentacije ovog tradicionalnog irskog plesa održana je i power point prezentacija o Irskoj kako bi se irska kultura prikazala u svom punom svijetlu.
– Obično je uz Irsku vezan irski pub i Irci koji piju pivo. Ne kažem da je to potpuno neobično ali Irska ima i puno toga što je drugačije i značajno za nju i njenu kulturu i htjeli smo ovom kratkom prezentacijom prikazati pravu situaciju u Irskoj, rekao je O’Grady. Kako ne bi sve završilo samo na gledanju Zadrani, koji su se okupili u solidnom broju, imali su priliku i zaplesati sa pravim profesionalcima. Ples koji su plesali nosi naziv “ceili”, a radi se također o tradicionalnom i veselom irskom plesu. Osim plesa prezentirana je i irska glazba na gitari.
Zahvaljujući ovoj večeri i originalnim plesačima zadarski Arsenal postao je pravi irski svijet usred Zadra, a uz autohtonu glazbu i ples svi koji su zalutali u njega sinoć imali su osjećaj da se nalaze u kakvom pravom irskom pubu.
Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru, Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru i Arsenala.