Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Brown je svjesno išao diskreditirati Crkvu

17.03.2011. 23:00
Brown je svjesno išao diskreditirati Crkvu


– Brown je pišući ovo djelo svjesno išao diskreditirati kršćansku vjeru, ali i Isusa kao božanstvo. Na početku knjige on tvrdi da su svi izvori, umjetnine, arheološka nalazišta i obredi istiniti, ali ne govori da je i cijela priča istina. Donosi djelomičnu istinu i tako stvara iluziju da je sve istina, a djelomična istina je zapravo laž, istaknuo je Tomašević


Posljednje u nizu od tri predavanja, u sklopu predmeta dr. sc. Vande Babić “Mit, obred, običaj”, održano je jučer u Znanstvenoj knjižnici Zadar. Organizatori predavanja bili su Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta uZadru i Znanstvena knjižnica Zadar, a gost predavač doc. dr.sc. Darko Tomašević, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i autor knjige, među ostalima, “Da Vincijevkod – istine ili laži?”. Profesor Tomašević u Zadru je gostovao s predavanjem “Da Vincijev kod – mit kojeg prihvaćamo kao nešto uobičajeno?!”.
– Pozvan sam da održim predavanje u sklopu ovog kolegija kako bih vam prikazao jednu od sastavnica knjige “Da Vincijev kod”, Dana Browna, a to je mit. Na žalost možda ga još i danas gledamo kao neku vrstu zbilje ili stvarnosti, stoga je moj zadatak pokazati da se ipak radi o mitu, rekao je na početku predavanja profesor Tomašević.
Svi se sjećamo velike medijske prašine koja se podigla, ne toliko po izlasku knjige, koliko po izlasku filma snimljenog po knjizi “Da Vincijev kod”. Ubrzo su se svi bavili pitanjima je li Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, jesu li njihova djeca najveća tajna Katoličke crkve i radi li se o čistoj fikciji ili i tu ima zrnce istine. Profesor Tomašević jedan je od brojnih autora koji su se javili knjigom kao protuodgovorom, a na predavanju je postavke iz svoje knjige prenio i brojnim okupljenim slušateljima. Tako odmah na početku ističe kakoje djelo Dana Browna čista fikcija temeljena na drugim knjigama slične tematike kao što su “Sveta krv, sveti gral” te “Ukleto blago”.
– Brown je pišući ovo djelo svjesno išao diskreditirati kršćansku vjeru, ali i Isusa kaobožanstvo. Na početku knjige on tvrdi da su svi izvori, umjetnine, arheološka nalazišta i obredi istiniti, ali ne govori daje i cijela priča istina. Donosi djelomičnu istinu i tako stvara iluziju da je sve istina, a djelomična istina je zapravo laž, istaknuo je Tomašević. Ipak, izvori koji su najviše zanimali okupljenu publiku bila su gnostička evanđelja koje je Brown uzeo kao izvore za svoje tvrdnje. Tomašević je, čitajući jedan od spornih dijelova iz jednog od protoevanđelja, pokazao kako je tvrdnja Dana Browna kojom potkrjepljuje istinitost svoje priče izvučena iz konteksta u koji, kad se smjesti, ne govori isto što i izvan njega. Također je napomenuo kako gnostička evanđelja preziru svešto je materijalno pa tako i brak koji proizvodi materiju i prema tome tvrdnja da je Isus bio oženjen bila bi proturječna smislu evanđelja.
Na samom kraju profesor Tomašević istaknuo je kako je knjiga tako dobro prihvaćena kao stvarnost upravo zbog ljudske slabosti pa će tako mnogi prije prihvatiti loše nego dobro.
Predavanje je završeno postavljanjem pitanja i ugodnom diskusijom koju je potaknula ova tema. A i ostala gostujuća predavanja u sklopu kolegija “Mit, obred, običaj” nastavit će se nakon kraće stanke.