Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nagrada za životno djelo Miljenku Domijanu

17.03.2011. 23:00
Nagrada za životno djelo Miljenku Domijanu


Imena ovogodišnjih kandidata, mogućih dobitnika javnih priznanja za svoj rad, koja Zadarska županija već tradicionalno dodijeljeuje svake godine, obznanjena su u petak po okončanju sjednice Odbora za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije. Lista kandidata bit će proslijeđena Županijskoj skupštini na usvajanje, no već sada je sasvim izvjesno ime dobitnika nagrade za životno djelo. Riječ je o povjesničaru Miljenku Domjanu, glavnom konzervatoru u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Domjan je rođen u Rabu 24. 03. 1946. Građevinsko-tehničku školu, arhitektonski smjer završio je u Rijeci, na Pedagoškoj akademiji likovnu umjetnost, a potom na Filozofskom fakultetu u Zadru povijest umjetnosti i filozofiju. Na Internacionalnom centru za zaštitu spomenika ICCROM u Rimu završio specijalistički poslijediplomski studij za zaštitu graditeljskog nasljeđa.
Kao povjesničar umjetnosti i istraživač povijesne baštine napisao je niz članaka, a posebno se ističe monografija „Rab – grad umjetnosti”. Autor je brojnih projekata i međunarodnih izložbi o hrvatskoj kulturnoj baštini, sudjelovao je i u radu brojnih stručnih komisija te bio voditelj mnogih zaštitnih zahvata na spomenicima kulture na području srednje Dalmacije. Za svoj dosadašnji rad nagrađivan je brojnim priznanjima, od kojih svakako treba istači nagradu „Pasquale Rotondi” na europskoj razini za očuvanje kulturne baštine te nagradu „Vicko Andrić” za očuvanje hrvatske kulturne baštine. Domjena su, kako saznajemo, za ovu vrijednu nagradu predložili dr.sc. Drago Roksandić, poznati hrvatski povjesničar, a prijedlog je pismom potpore sa sastanka u Genevi poslao i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.
– Dovoljno je vidjeti s koliko žara i mara on obavlja svoj posao i s kojom ljubavlju čuva povijesne i kulturne vrednote područja srednje Dalmacije pa i šire – rekao je Uzelac dodajući kako je Domjana podržao kao građanin, a ne kao dužnosnik obzirom da potječe iz Dalmacije pa se i osobno mogao uvjeriti koliki je Domjan zaljubljenik povijesti tog kraja.
Za razliku od liste za životno djelo gdje je predložen samo jedan kandidat, ona za godišnju nagradu Zadarske županije broji čak deset potencijalnih dobitnika. Predloženi su Udruga slijepih Zadarske županije, Udruga specijalaca Domovinskog rata “Poskoci”, Jadranka Duvančić, Saša Martinović, klapa Sol iz Paga, potom Ivan Gligora iz Kolana, Udruga vinogradara i vinara iz Nadina, Opća bolnica Zadar, Turistička zajednica Grada Nina, te zadarska Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje.