Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

O bogatoj keltskoj mitologiji

17.03.2011. 23:00
O bogatoj keltskoj mitologiji


Manifestacija Irski dani nastavljena je jučer na Sveučilištu u Zadru zanimljivim predavanjem i projekcijom filma. Studentice Dorotea Filipan i Eva Folivarski održale su predavanje na engleskom jeziku “Počeci keltske mitologije – The Banshee and the Leprechauns” predstavljajući ukratko bogatu keltsku mitologiju i to onu koja se odnosi na irsko naslijeđe. S obzirom na bogatu keltsku mitologiju na predavanju je predstavljen samo jedan dio s naglaskom na najstariji dio mitologije.
Kroz priču o nastanku zemlje i prvih bogova, o veličanstvenoj borbi između dobra i zla te priču o čudovištima i junacima predavačice su zapravo ispričale priču o tome kako je zaboravljen jedan veličanstveni svijet, a zamijenjen je nekim drugim mitskim bićima. Nakon što su ljudi zaboravili bogove oni su protjerani, nestali iz vidljivog svijeta i postali “the Banshees”, a veličanstveni ratnik na strani dobra postao je mali smiješni čovječuljak, leprikon, koji čuva ćup sa zlatom i ako ga uhvatite dobit ćete zlato kao nagradu.
Nakon predavanja popraćenog prezentacijom prikazana je projekcija filma “The Magical Legends of the Leprechauns”.
Manifestacija se nastavlja i danas na Sveučilištu u Zadru u dvorani 143 i to predavanjima mr.sc. Vesne Ukić Košta: “Irski identitet u 21. stoljeću” u 18 sati te prof. Krešimira Vunića: “Obzirna škrtost: Dubliners (James Joyce) i Endgame (Samuel Beckett)” u 19 sati.