Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Francuzi okupirali POŠ “Nova”

Autor: Valentina Mlađen

17.03.2013. 23:00
Francuzi okupirali POŠ “Nova”

Foto: Marin GOSPIĆ



Na temu deset riječi koje francusko ministarstvo vanjskih poslova svake godine odabire u cilju promidžbe francuskoga jezika u svijetu, Les dix mots, učenici POŠ “Nova” sudjelovali su u likovnim, literarnim, kulinarskim i drugim radionicama


I ove godine obilježen je “Dan frankofonije”, a posebno veselo bilo je u Privatnoj osnovnoj školi “Nova” gdje je prošlog četvrtka organizirana projektna nastava na temu francuskog jezika i kulture. Na temu deset riječi koje francusko ministarstvo vanjskih poslova svake godine odabire u cilju promidžbe francuskoga jezika u svijetu, Les dix mots, učenici POŠ “Nova” sudjelovali su u likovnim, literarnim, kulinarskim i drugim radionicama.
Na radionicama razredne nastave učenici su izrađivali radove vezane uz tematiku buketa cvijeća – le bouquet, jer je jedna od deset riječi upravo buket. Pri tome su se koristili različitim tehnikama i materijalima kao što su rad sa svilenim papirom, transparentnim papirom i voskom.
Učenici 5. i 6. razreda sudjelovali su u kuharskoj radionici koju je vodila gospođa Irena Kartelo, kuharica s višegodišnjim iskustvom rada u pariškim restoranima. Učenici su, uz pomoć kuharice Irene, savladali tri francuska recepta, a to su brioš, kanape i štapići od lisnatog tijesta. Učenici 7. i 8. razreda sudjelovali su na literarno-likovnoj radionici gdje su izrađivali strip na temu “Deset riječi ” – “Les dix mots”.
Po završetku radionica učenici predmetne nastave predstavili su neke francuske znanstvenike o čijim su znanstvenim otkrićima i teoremima učili kroz školovanje. Zatim su svoje znanje o francuskoj kulturi, geografiji, povijesti i običajima pokazali i u kvizu znanja.
Svi radovi izloženi su u školi, a kulinarski specijaliteti nestali su vrlo brzo nakon što su bili završeni. Mladi kuhari dobili su sve pohvale od svojih učitelja i kolega za uspješno svladano znanje u izradi francuskih specijaliteta.