Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podgradina još uvijek čeka svoj spomenik poginulima u Domovinskom ratu

Autor: Siniša Klarica

17.03.2013. 23:00
Podgradina još uvijek čeka svoj spomenik poginulima u Domovinskom ratu

Foto: Siniša KLARICA



Podgradina je poslije Škabrnje imala najviše žrtava u Domovinskom ratu u zadarskom kraju. Na području našeg mjesta poginulo je 49 osoba od čega 17 mještana – Ivan Nekić


Sukob dijela mještana Podgradine s načelnikom Ivicom Juričevićem oko spomenika poginulima u Domovinskom ratu dodatno se zaoštrio u ovo predizborno vrijeme. Ivan Nekić, predsjednik HVIDR-e Podgradina upozorava da je još 2002. prijedlog za spomenik u Podgradini prošao proceduru i uvršten u općinski proračun. Po jednoj Nekićevoj izjavi, novac za proračun osigurala je Općina Posedarje, a po drugoj sama država Hrvatska. Riječ je o 294.000 kuna bez PDV-a za koje mještani Podgradine ne znaju u što su utrošene.
– Podgradina je poslije Škabrnje imala najviše žrtava u Domovinskom ratu u zadarskom kraju. Na području našeg mjesta poginulo je 49 osoba od čega 17 mještana. Kad sam nedavno to spomenuo u Suhovarima ministru hrvatskih branitelja Fredu Matiću, on nije mogao vjerovati da ni 11 godina nakon odluke mi nemamo spomenik. O svemu tome sam pismeno obavijestio predsjednika Republike Ivu Josipovića, ministra obrane Antu Kotromanovića, ali i USKOK, rekao je Nekić dodajući da bi branitelji i mještani bili zadovoljni samo postavljanjem spomen ploče.
Načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević kaže kako nikad nije trošio općinski novac.  Načelnik najavljuje i privatnu tužbu jer kako kaže, dosta mu je objeda na njegov račun, osobito od osobe kojoj je puno pomogao.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU