Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stotinjak mladih na križnom putu ulicama Zadra

Autor: Suzana Bandić

17.03.2013. 23:00
Stotinjak mladih na križnom putu ulicama Zadra

Foto: Suzana BANDIĆ



Mlade je na križni put ulicama našeg grada poveo don Domagoj Kelava, župnik Raštana, Gorice i Glavice. Iako su pješačili od 8.30 pa do 15 sati, mladi vjernici križni put su završili osnaženi i nadahnuti Isusovom žrtvom


Stotinjak mladih iz Zadarske nadbiskupije okupilo se u subotu ujutro u župnoj crkvi Gospe Loretske u Arbanasima, početnoj točki s koje su krenuli na križni put ulicama našeg grada.
Prije polaska, mladi su nazočili svetoj misi koju je predvodio don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije.
Nakon molitve, razmatranja sadržaja prve i druge postaje, odnosno Isusove osude na smrt i njegova primanja križa, na križni put iz zadarskih Arbanasa prema Relji, na III. i IV. postaju, u crkvu sv. Ivana Krstitelja mlade vjernike poveo je don Domagoj Kelava, župnik Raštana, Gorice i Glavice. Nakon citiranja bibilijskih dijelova gdje Isus prvi put pada pod križem i sreće svoju majku, mladi su se u koloni, uz pjesmu i zvukove gitare, zaputili do predjela Smiljevac gdje su u crkvi sv. Ante razmatrali V. i VI. postaju – kada Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ i kad mu Veronika pruža rubac. Nadalje, VII. postaja mladim vjernicima bila je u crkvi Bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu, VIII. u crkvi Kraljice Mira na Stanovima, IX. u crkvi Sv. Josipa na Plovaniji, X. postaja u Gospi Maslinskoj na Belafuži, XI. u crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici, XII. postaja u crkvi Srca Isusova na Voštarnici, XIII. postaja u crkvi Sv. Šime na Poluotoku gdje se nalazi i zadarska Katedrala, Sv. Stošija gdje je razmatrana XIV. postaja križnog puta, kada Isusa polažu u grob.
Iako su prepješačili kilometre, mladi vjernici do zadnje su postaje, gdje su stigli oko 15 sati, ostali dobre volje, veseli, raspjevani i ispunjenih duša iako su putem misaono proživljavali dramu Isusova križnog puta.