Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uspješna formula za ljubav kazališta i mladih

Autor: Valentina Mlađen

17.03.2013. 23:00
Uspješna formula za ljubav kazališta i mladih


Zadarska produkcija “Bez trećega”, proizišla iz Glumačke radionice HNK Zadar, pokazala se i više nego uspješnom formulom kako privući mladu publiku u kazalište. Nakon što su se Vinko Radovčić i Žana Bumber, kao Marko i Giga, predstavili pred osnovnoškolcima i srednjoškolcima, na red su došli i zadarski studenti i profesori. Naime, u petak je za studente i profesore Sveučilišta u Zadru ova predstava još jednom zaigrala na daskama matičnog kazališta i to kao program edukativnog karaktera.
Na početku programa dramaturginja predstave, Ivana Begović, inače praunuka Milana Begovića, pričala je o svom pradjedu i približila djelo publici, a zatim je uslijedila predstava Bez trećega. Nakon pogledane predstave profesori i studenti sudjelovali su u raspravi te postavljali pitanja glumcima.
Predstava Bez trećega premijerno je izvedena 29. studenog 2012. godine, režirao ju je Vinko Radovčić, a u petak je doživjela svoju šestu izvedbu. Nastala po lektirnom djelu hrvatske književnosti, osim standardne publike zadarskog kazališta, koja je na prijašnjim izvedbama itekako pokazala interes za ovakvim djelima, moderna adaptacija privlači veliki broj mladih i predstavlja jedan od potencijalnih smjerova razvoja zadarskog teatra. Naglašenim motivima postmodernog kazališta, poput simbolično iscrtanog trokuta na pozornici unutar kojeg se kreće dvoje glumaca i treći nevidljivi – ljubomora, naglašene uporabe glazbe, korištenja videozida, ali i dinamičnim igranjem Žane i Vinka scena se mijenja od melankoličnih prisjećanja do egzistencijane borbe za preživljavanje. I Vinko i Žana pokazali su veliki potencijal zadarskog kazališta, pravi glumački žar pri igranju, te da svoje uloge, barem dok su na pozornici, žive.
Predstavu je do sada pogledalo oko 2000 učenika osnovnih škola, srednjoškolaca, studenata i profesora, ne brojeći ostale posjetitelje kazališta, a teško da ćemo pogriješiti ako ustvrdimo da bi na repertoaru ova predstava mogla potrajati puno duže od jedne sezone.