Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Dogodine rekonstrukcija kaljskog Društvenog doma vrijedna 7,3 milijuna kuna

17.03.2017. 23:00
Dogodine rekonstrukcija kaljskog Društvenog doma vrijedna 7,3 milijuna kuna


S petnaest točaka dnevnoga reda, 15. ožujka, održana je posljednja sjednica u ovom sazivu Općinskog vijeća Općine Kali. Jedna od važnijih usvojenih točaka odnosila se na projekt rekonstrukcije Društvenog doma “težak” 7.250.000,00 kuna.
Prema riječima općinskog načelnika Duška Vidova, realizacijom projekta omogućit će se dostupnost novih kvalitetnih sadržaja za slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti. Dom, kao središte društvenog života Kali, moći će se koristiti za organiziranje različitih događanja, rad udruga civilnog društva, edukativnih aktivnosti, druženja djece, mladih i umirovljenika.
Aplicirati na natječaj iz mjere 7.4
– Društvenu infrastrukturu rekonstruiranog Doma moći će koristiti Kaljani, ali i stanovnici ostalih naselja otoka Ugljana te u ljetnoj sezoni gosti i turisti. Rekonstrukcija i opremanje Društvenog doma popravit će sliku mjesta kao atraktivne otočne sredine koja je ugodna za življenje, što u konačnici dovodi do smanjenja trenda iseljavanja mladih, popravlja razinu socijalne uključenosti te jača društvenu i kulturnu povezanost i aktivnost, objašnjava Vidov. Dodaje da će Općina polovicom travnja s projektom aplicirati na natječaj iz mjere 7.4 u sklopu programa ruralnog razvoja te da bi realizacija mogla započeti u prvoj polovici 2018. godine.
Ističe i kako je Općina Kali već dobila od Ministarstva kulture 300.000 kuna za digitalizaciju kino- dvorane smještene u prizemlju Društvenog doma, koja će se koristiti i za ljetno kino. Doniranim novcem nabavit će se digitalni kino-projektor visoke rezolucije, platno s konstrukcijom, audio-oprema, računalo i financirati školovanje operatera.
Od projekata koji su pri kraju realizacije, a započeli su u 2016. i vitalni su za razvitak mjesta, načelnik izdvaja gradnju vodovoda na Otočkoj cesti D110 i Maloj Lamjani vrijednu 1,200.000 kuna, postavljanje javne rasvjete s oko 500 novih LED rasvjetnih tijela na Otočkoj cesti, Maloj Lamjani i Putu Sabišćine, vrijednosti 1,6 milijuna kuna, od čega je 900.000 kuna stiglo iz Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a ostalo je financirala Općina, te gradnju nogostupa na Otočkoj cesti, za što se izdvaja 600.000 kuna.
Preduvjeti za razvoj turizma
– U tijeku je i nekoliko manjih radova, uobičajenih za ovo doba godine, poput sanacije obale i uređenja plaža. Završila je i lani započeta katastarska izmjera i sada treba dovršiti imovinskopravne odnose u smislu uknjižbe. Svakako treba naglasiti i veliki projekt s Općinom Preko – Aglomeraciju Kali – Preko, što će omogućiti priključak svim kućanstvima na odvodnju već 2018. godine. Osnovali smo i komunalnu tvrtku Odvodnja Kali, a u obalnom dijelu na kanalizacijski kolektor sada je spojeno oko 80 obiteljskih kuća, dvije tvrtke i jedan obrt. Sve su to preduvjeti za razvoj turizma koji se nakon desetljeća stagnacije u Kalima počeo polako razvijati tako da u posljednje četiri godine svake sezone imamo 20-ak posto više noćenja i 10-ak posto više privatnih iznajmljivača, nabraja načelnik Duško Vidov i podsjeća da su upravo označena mjesta za komunalni vez za stanovništvo u lučicama Mul i Batalaža, a u planu je da u tim lučicama bude barem 15 mjesta za nautički vez, za turiste, kao i u Maloj Lamjani, gdje se sa Županijskom lučkom upravom planira gradnja dvaju sidrišta i luke posebne namjene nautičkog turizma.