Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Etički kodeks?!

17.03.2017. 23:00


Etički kodeks ili bolje rečeno, upute za upotrebu sabornice, teško da će promijeniti atmosferu u Hrvatskom saboru, naprosto zato jer etičnost mora biti zapisana u mozgu, srcu i djelu, a ne u Kodeksu Bože Petrova.
Žalosna je već i sama činjenica da se onima koji bi morali biti za primjer, treba propisivati Etički kodeks! Zasigurno je svjestan toga i spomenuti predsjednik Sabora, no valjda nije mogao odoljeti izazovu da upravo on bude taj koji će ostati upamćen kao donositelj toga važnog  saborskog kućnog reda, kojega je bezuspješno svojevremeno zazivao i inicirao SDP-ov Josip Leko na istoj funkciji. Smučilo im se valjda od svega što su u sabornici čuli pa su morali zavapiti za nekim propisima, pravilima kojima bi priprijetili neobuzdanim i zajapurenim zastupnicima koji u političkom zanosu počnu sipati i uvrede.
No, s obzirom na ono što se čulo o ovom Kodeksu, nikakvih sankcija za prekršitelje pravila ponašanja neće biti, radi se tek o uputama, kao za neposlušnu djecu. Oni koji se ogriješe o Kodeks javno će biti prozvani za neprimjereno postupanje, nedolično Saboru, i to je sve. Nada se Petrov kako poslije toga više neće biti toliko svađa, teatra, ispraznih rasprava i uvredljivih replika u saborskim klupama. Naravno, onda kada ne budu sramotno i neetično prazne!
Iako se s mostovcem Petrovom po pitanju donošenja Kodeksa slaže i potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković, neki HDZ-ovci poput Branka Bačića ili HDZ-ovog povratnika i kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa, misle kako je takvo discipliniranje zastupnika nepotrebno i promašeno. Kultura dijaloga i argumentiranog političkog raspravljanja bez niskih udaraca, ne uči se iz jednog papira, pravilnika, ne stječe nakon javnog „ukora” saborskog Predsjedništva, nego sve to naraste ili ne naraste zajedno s čovjekom. Odrasloj osobi, još saborskom zastupniku, govoriti o tome što je etično, a što ne i kako se treba ponašati, zapravo je debelo zakašnjelo i uzaludno. Tko će Ivana Pernaru iz Živog zida pozivati na red, ili bilo koga drugoga? Zastupnici su uvijek spremni odgovoriti kako oni ne vrijeđaju nego samo govore istinu? Sve je zapravo odraz društva u kojemu se baš etičnost, nažalost, u puno slučajeva promatra i kao naivnost i nesposobnost. Zato ne bi trebalo čuditi ni ako bi prekršiteljima Kodeksa popularnost rasla. Malo koga će Kodeks ušutkati jer što više galame, kad već nema sadržaja, uvijek dobro dođe.
I najava izrade Kodeksa pala je baš pred kampanju za lokalne izbore. Pa iako se radi o saborskom bontonu, prosut će se priča o (ne)etičnosti s političkog vrha na nižu razinu, a što je najbolje, sam Kodeks bi trebao biti gotov tek kada sva (pred)izborna gungula prođe.
Do tada partneri na vlasti, Most i HDZ, mogu govoriti sve što će im donijeti političke bodove, glasove birača. Mogu izvan sabornice kako im drago?! Ali, bit će tu prozivki za neetičnost sa svih strana, prometnut će se mnogi u političke higijeničare i vagati svaku izgovorenu riječ, svaki postupak. Neće biti lako Dragi Prgometu kada mu počnu nabrajati kako je napustio HDZ, otišao u Most, izbacili ga iz Mosta, spao na Hrid, pa opet bacio sidro u HDZ. A tek kako će se propitkivati etičnost njegovog sastanka s SDP-om, s Milanovićem, u Kotromanovićevom stanu dok se sastavljala prošla Vlada. Sve će se to zavrtjeti oko HDZ-ovog kandidata za prvog čovjeka metropole. No, što se tiče Kodeksa, Prgomet ima pravo, nepotreban je i neće imati većeg učinka.
I u parlamentima drugih država, bude nevjerojatnih scena i jasno je kako deficit etičnosti i ne samo u politici, nije jedino hrvatska stvarnost.
Saborski zastupnici, kao ni županijski, gradski i općinski vijećnici, župani, gradonačelnici i načelnici ne biraju sami sebe, nego ih lansiraju birači pa kada se već toliko dugo i toliko žestoko galami i polemizira o tome kako su političari prevršili svaku mjeru jer im je jezik brži od pameti, svaki su izbori prilika da se onim etičnim ljudima dade šansa, a ne da ih se unaprijed odbacuje kao one koji ne znaju ni govoriti, koji kao „nemaju karizmu”. Onda se za bukače pravi Etički kodeks kako bi se zaštitio dignitet Sabora i politike općenito?!
Umjesto da iz sabornice podrazumijevajuće i prirodno idu poruke koje bi se u smislu etičnosti i uvažavanja, kulture dijaloga i tolerancije proširile na cijelo društvo, za zastupnike se, jer neki zaboravljaju gdje se nalaze i što zbore, propisuje Etički kodeks – mrtvo slovo na papiru i živi dokaz kako je “nešto trulo u državi” našoj.