Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Različite profesije u radu s djecom

17.03.2017. 23:00
Različite profesije u radu s djecom


U sklopu Tjedna mozga kojeg je i ove godine organizirao Odjel za psihologiju zadarskog Sveučilišta, a koji je počeo 13. i završava 19. ovoga mjeseca, jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta održan Okrugli stol na temu – različite profesije u radu s djecom.
Moderatorice su bile profesorice s Odjela za psihologiju – doc.dr.sc. Marina Nekić i dr.sc. Marina Vidaković, a sudjelovali su poznati zadarski stručnjaci raznih zvanja i struka koje su govorili o razvoju djeteta kao što je Dijana Miočić defektologinja i specijalizantica rane intervencije, mr.sc. Tamara Ciciliani logopedica, Ana Milković rehabilitatorica i senzorna pedagoginja, Antica Petričić klinička psihologinja…
U poslijepodnevnim satima jučer također, u Svečanoj dvorani bilo je predviđeno i gostovanje prof. dr. sc. Zdravka Petanjeka, redovitog profesora anatomije i neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Petanjek je pročelnik Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju. Neuroznanost je područje njegovog šireg znanstvenog djelovanja, a uže područje znanstvenih interesa uključuje neuroanatomiju čovjeka i razvojnu neurobiologiju te istraživanja neuralne podloge kognitivnih procesa. Profesor Zdravko Petanjek je trenutačno voditelj projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom Neuralna osnova viših spoznajnih funkcija, a tema njegova predavanja za studente i širu javnost bila je – Oblikovati bolji mozak: prve tri godine su najvažnije.
Inače, program aktivnosti s krovnim naslovom Putovanje ljudskim mozgom i ovoga je puta uključivalo javna predavanja, okrugle stolove, brojne radionice i igrokaze za djecu predškolske dobi i osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolce, studente, štićenike Doma za starije, kao i širu javnost.
Ove godine održane su i interaktivne radionice za djecu predškolske dobi, s ciljem učenja osnovnih spoznaja o ljudskom mozgu i načina očuvanja njegovih funkcija. Za učenike osnovnih škola bila je organizirana i Mala škola neuroznanosti.
Štićenici Doma za starije i nemoćne osobe, koje organizatori i sudionici Tjedna mozga redovito posjećuju u vrijeme održavanja ove kampanje, su uvijek jako zainteresirani i motivirani za sudjelovanje u aktivnostima koje obilježavaju ovu kampanju, pa su i za njih bila priređena predavanja i radionice o ulozi mirisa na raspoloženje, pamćenje i općenito ponašanje.