Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kosor pozvala sve koji znaju nešto o nestalima da daju informacije

Autor:

17.04.2009. 22:00
Kosor pozvala sve koji znaju nešto o nestalima da daju informacije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor pozvala je danas sve one koji imaju informacije o nestalim braniteljima i civilima da se jave Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, istaknuvši da će se sve pisane ili usmene informacije uzeti u obzir, kao i prijedlozi udruga koje traže nestale u Domovinskom ratu.
“Imamo zajednički cilj, a to je doznati istinu o sudbini 1052 osobe koje još uvijek tražimo”, kazala je Jadranka Kosor u Zadru na 7. izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.
Ministrica Kosor izvjestila je nazočne da organizira susret s ministrima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore radi bržeg pronalaženja nestalih tijekom Domovinskog rata. Naglasila je da je premijer Ivo Sanader za nedavna boravka u Srbiji to pitanje istaknuo kao prioritetno.
Za predsjednika Saveza, u čijem je sastavu šest udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ponovno je za predsjednika izabran Ivan Pšenica. Za dopredsjednike su izabrani Josip Mužic, Spomenka Kušić i Manda Patko.
Pšenica je obećao je da će učiniti sve kako bi Savez udruga na raspolaganje dobio suvremenu tehniku s kojom bi bio omogućen brži pronalazak posmrtnih ostataka onih koji se još uvijek vode kao nestali, kako bi i njihove obitelji mogle položiti cvijeće i zapaliti svijeće na počivalištu svojih najmilijih. Istaknuo je da bi trebalo zakonskom regulativom urediti da oni, koji nešto znaju o nestalima, budu dužni informacije dostaviti nadležnim tijelima.
U Zadru se okupilo oko 250 članova udruga od kojih su neki tijekom petka i subote sudjelovali u cjelodnevnim sportskim natjecanjima, a svi zajedno u nedjelju će u Škabrnji sudjelovati na svetoj misi i odati počast škabrnjskim žrtvama, te svim ostalim žrtvama koje su pale za slobodu i nezavisnost Hrvatske.
Po podacima koje je iznijela ministrica Kosor, iz 143 masovne grobnice te više od 1.400 pojedinačnih grobnica, ekshumirani su posmrtni ostaci 3.720 žrtava agresije na Hrvatsku od kojih su identificirani ostaci 3.137 hrvatskih branitelja i civila. Prošle godine su provedena istraživanja na 55 mjesta što je rezultiralo pronalaskom 14 pojedinačnih grobnica.