Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Francuska večer u HNK Zadar

17.04.2011. 22:00
Francuska večer u HNK Zadar


Subota navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar bila je rezervirana za „Večer francuskog kazališta”. Mladi studenti, koji su uglavnom popunili parter kazališta, imali su priliku čuti i pogledati dvije odlične izvedbe predstava na francuskom jeziku u izvedbi kolega studenata sa Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Zadru. „Večer francuskog kazališta” zajedničkim su snagama organizirali Udruga „Francofolie”, Sveučilište u Zadru te Hrvatsko-francuska udruga Zadar.
Večer je započela 20-minutnom predstavom Denise Bonal „Une petite tâche verte” u izvedbi Udruge studenata Sveučilišta u Zagrebu „Les voleuses de beaute”. Zatim su nakon kratke pauze na pozornicu stigli članovi Udruge „Francofolie” Sveučilišta u Zadru, koji su u 45 minuta odigrali predstavu Alfreda Jarryja „Ubu sur la butte”. Prije Zadra predstave su izvedene i u Temišvaru te Mađarskoj pa neke velike treme prije same izvedbe u Zadru nije ni bilo.
– Nakon nekoliko mjeseci truda moram priznati da smo jako zadovoljni učinjenim, već smo glumili u Temišvaru te Mađarskoj s ovom predstavom, i reakcije su bile jako pozitivne. Također smo jučer s istom predstavom gostovali u Splitu gdje smo također pokupili ovacije. Još nam ostaje jedna stanica, Zagreb u svibnju na FRASK-u. Radi se o Francuskom studentskom kazalištu koje već treću godinu za redom organizira Zagreb, rekao je jedan od glumaca i članova Udruge „Francofolie” Ivica Jandrić.
Kako su dio turneje i prošle godine odradili s Udrugom „Les voleuses de beaute” tako se izvrsna suradnja nastavila i ove godine, a publika je odlično prihvatila kombinaciju ove dvije predstave.
– I prošle godine smo s ovom Udrugom odradili dio turneje tako da smo i ove godine nastavili tu tradiciju i s njima smo putovali kroz sve ove stanice. Uvijek je lakše biti u trupi kad nastupa nas više, kada već privučemo ljude da mogu pogledati obje predstave, komentirao je Jandrić.
Mladi kazalištarci pokazali su itekakav talent, ali i trud koji su uložili u stvaranje predstava. Zagrebčani su prikazali predstavu koja u prijevodu nosi naziv „Mala zelena mrlja” a obiluje apsurdom, ali i suvremenošću. Zadrani su pak igrali predstavu „Otac Ubu”, također teatra apsurda, ali čini se da je baš takav izričaj našao na prihvaćanje publike.
-To je jedno djelo teatra apsurda, pisca Jarryja koje u biti kritizira stvarnost svoga, ali i našega doba, zapravo je jedno univerzalno djelo koje kritizira sve strukture koje postoje radi postojanja, radi sebe samih, zaključio je Jandrić.
Obje predstave imale su i prijevod tako da su mladi glumci mogli pokazati uspješnu glumu, poznavanje francuskog jezika, a publika nije imala nikakvih poteškoća s razumijevanjem teksta. Mladi glumci dobili su, naravno, ogroman aplauz kao nagradu za svoj trud što im je svakako ohrabrenje za još jednu završnu izvedbu predstava u Zagrebu na FRASK-u.
 


Igrali su:


Udruga “LES VOLEUSES DE BEAUTÉ” (Sveučilište u Zagrebu)
Denise Bonal, “Une petite tâche verte”
Redatelj: Simon Flanbeaux
Glumci: Ivana Čubrilo, Suzana Čulić, Anamarija Krstanović, Ljubica Obradović, Ana Tuškan
Udruga “FRANCOFOLIE” (Sveučilište u Zadru)
Alfred Jarry, “Ubu sur la butte”
Redatelj: Isabelle Fillon
Glumci: Valentina Bregovac, Tena Buljanović, Ivan Genda, Ivica Jandrić, Darija Jović, Jere Junaković, Ivona Kontić, Matea Leka, Vedran Lesić