Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Poluotoku grafiti, u županiji gorili kontejneri i gume

17.04.2011. 22:00
Na Poluotoku grafiti, u županiji gorili kontejneri i gume


Od ukupnih 12 intervencija vatrogasaca i policije, zbog paljevine automobilskih guma i kontejnera, tijekom noći sa subote na nedjelju policija posebno istražuje paljevinu više od 29 kontejnera u dvorištu Komunalnog društva u Pakoštanama. Za tu se paljevinu, naime, sumnja kako nije počinjena u znak protesta zbog presude generalima, a materijalna šteta iznosi 30-ak tisuća kuna
Paljenjem automobilskih guma i kontejnera diljem županije, tijekom noći sa subote na nedjelju nastavljen je protest zbog presuda, koje su u petak pred haškim sudom izrečene hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Materijalna šteta samo u Pakoštanama, gdje je zapaljeno više od 20 kontejnera u dvorištu Komunalnog društva, zbraja se u desecima tisuća kuna.
– U tijeku je očevid, a po njegovu okončanju bit će sastavljeno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu, rečeno je u policiji koja istražuje paljevinu kontejnera u Pakoštanama, jer se sumnja kako ona nije rezultat paljenja iz protesta. A osim paljevine u Pakoštanama vatrogasci su dizani na uzbunu još 11 puta tijekom iste noći. U vremenu od 21.45 sati kada je pristigla prva dojava da gore automobilske gume u Vrani, pa sve do one posljednje zaprimljene u 3 sata da gori smeće uz cestu u Radašinovcima, vatrogasci JVP Biograd i Zadar izlazili su na teren zbog zapaljenih guma i kontejnera i u Sukošanu i Pakoštanama, a prilikom gašenja stabla u Parku Vladimira Nazora u Zadru nešto iza jedan sat u noći, otkriven je i grafit na fasadi zgrade gimnazije. Tamo je nepoznati autor ispisao “Ante Gotovina” i “U”, no policija sumnja da je i taj grafit nastao u noći s petka na subotu, kada i oni na nekoliko gradskih lokacija, koje su komunalni redari u subotu ujutro uklonili prije no što su građani stigli na tradicionalnu subotnju špicu.
Grafiti na Poluotoku
Nepoznati su autori, naime, na zidu u Medulićevom prolazu ostavili jasnu poruku vlastima: “Izdajice, ne imali mira”, u Zlatarskoj ulici osvanuo je natpis “Mrzim Vladu”, “Gotovina heroj”, na fasadama zgrada nedaleko gradske tržnice “Grobovi vam neće oprostiti”, “Ante heroj” i “Orie umri”. Ni zgrada Gradske vijećnice na Narodnom trgu nije ostala pošteđena, a tamo je, uz ulaz u zgradu, nepoznati autor ostavio poruku “Prodali ste Antu za europsku kartu”.
Iz PU zadarske izvijestili su kako su tijekom protekle dvije noći na zadarskom području zabilježeni samo pojedinačni izgredi, kod kojih nije bilo ozlijeđenih osoba, a nije bilo ni privedenih. Policija traga za autorima grafita i počiniteljima ostalih djela.
Stabla na prometnicama
– Svi događaji odnosili su se uglavnom na paljenje automobilskih guma, bacanje granja i kamenja na dionicu ceste D8 i na željezničku prugu Zadar – Knin, a zabilježene pojave pisanja raznih grafita po fasadama i zapaljenja kontejnera za smeće – izvijestili su iz PU zadarske, dok su zadarski vatrogasci priopćili kako su tijekom noći s petka na subotu, u vremenu 21.30 pa do 1.30 sati imali čak 13 intervencija, a sljedeću noć od 21.40 sati pa do 3.00 jednu intervenciju manje.
Automobilske gume gorile su kod Crvene luke, u mjestu Sv. Nediljica, Pakoštanama, Vrani, Sukošanu te na tri lokacije u Zadru. Tijekom iste noći uklanjali su i srušeno stablo bora s puta u Pakoštanama. Zbog zapaljenih kontejnera i guma u noći s petka na subotu vatrogasci su u Pakoštane pozivani tri puta u svega pola sata, a kontejneri su gorili i na zadarskim Ravnicama te na dvije biogradske lokacije.