Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Plod sustavnog bavljenja kulturom

17.04.2011. 22:00
Plod sustavnog bavljenja kulturom


Roman prvijenac Ivice Došena Žutog „Krvop’ja” već je u potpunosti osvojio publiku. Na subotnjem predstavljanju u prostorijama knjižare Mozaik knjige i klupskog centra „Svijeta knjige” predstavljanje ovog romana izazvalo je prvau senzaciju i veliku gužvu svih zainteresiranih. Uz samog autora Ivicu Došena Žutog knjigu je predstavljao i njezin urednik Edo Popović, te Daniel Nečas Hraste koji je bio zadužen za lekturu ovog izuzetnog djela.
– To je doista fascinantan roman sam po sebi, osobito jezik ličke ikavice kojom ne znam da itko danas piše i koja sama po sebi daje veliku autentičnostdjelu. To je odlično napisan i odlično ukomponiran roman. Ukratko, Došen prati pet neženja u jednom danu, negdje 60-ih godina, od zore do sumraka te kroz njih pripovijeda priču o tom kraju, o povijesti tog kraja negdje od 20-ih godina 20. stoljeća pa do 60-ih godina. Taj kraj je vrlo dinamičan, bilo je mnogo iseljavanja, siromaštva, bijede, jada i Došen je to izuzetno dobro ispripovjedao. Doista takva svijest o pisanju i takva svijest o građi bila mi je vrlo neobična u današnje vrijeme, rekao je Popović.
Roman prvijenac Ivice Došena Žutog na svjetlo dana došao je savsvim slučajno. Naime, Došen i Edo Popović susreli su se prije dvije godine u šetnji Velebitom te je Došen Popoviću ponudio rukopis na čitanje. Iako u nedoumici Popović je roman ipak pročitao te ostao oduševljen, a „Krvop’ja” je stigao na svjetlo dana.
Daniel Nečas Hraste istaknuo je kako je ovaj roman pravi primjer kako treba pisati ličkom ikavicom kojom je „Krvop’ja” napisan.
Sam autor obraćajući se publici naglasio je kako ovaj roman neće biti lagan za čitanje jer je nastao u jednom asketskom životu, te im je savjetovao neka ne odustaju jer na koncu neće požaliti.
-„Krvop’ja” je roman koji je plod sustavnog bavljenja kulturom, to nije samo pisanje, to nije samo knjiga, to je i tradicija, tradicionalni život na Velebitu. On je ujedno najviši vrt na Velebitu za koji se mogu pohvaliti da ga održavam. Sukus je znanja kojeg čovjek stječe cijelog života, na papiru je pa nek čitatelji prosude, kazat će autor.
A svi vi koji se upustite u avanturu čitanja ovog djela ne posustajte lako ako vam se učini zahtjevna ova lička ikavica jer ovo je zaista jedan do sada neviđen roman u našoj književnosti.