Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Benkovcem “marširaju” – mažoretkinje

17.04.2012. 22:00
Benkovcem “marširaju” – mažoretkinje


U početku prije godinu i pol dana nas je bilo 30. Na ljeto smo imale nastup u Benkovcu i već je u rujnu, na početku nove školske godine, broj narastao na 70 cura. Treninge održavamo u Vatrogasnom domu ili u Domu kulture u pet grupa, kaže Ana


Kad u zadarskom kraju netko spomene mažoretkinje, jedna od prvih asocijacija je Pakoštane – mjesto s dugogodišnjom tradicijom mažoretkinja koje je udomaćilo brojna natjecanja. Upravo zahvaljujući jednoj pakoškoj mažoretkinji, odnedavno i Benkovac ima svoje mažoretkinje.
Ana Šarin iz zlatne generacije Pakoških mažoretkinja vodila je i mažoretkinje u Zadru i kad je saznala da u Benkovcu nema nikakvih izvanškolskih aktivnosti za djevojčice, pokrenula je Benkovačke mažoretkinje.
Nije trebalo puno djevojčicama iz Benkovca i okolice da se uključe.
– Baš zato što nisu imale neki izbor odmah je u početku bio dosta dobar interes. Bilo nas je 30. Na ljeto smo imale nastup u Benkovcu i već je u rujnu, na početku nove školske godine, broj narastao na 70. Treninge održavamo u Vatrogasnom domu ili u Domu kulture u pet grupa, kazala je Ana.
Djevojčice su stare od 4 do 17 godina. Rijetko propuštaju treninge i, kako kaže njihova voditeljica Ana, vrlo brzo uče.
– Najbolje je krenuti od malena, ali ako imaju talent, djevojke vrlo brzo nauče plesati. Mažoret ples je drugačiji i zahtjevniji od ostalih jer ima puno više elemenata. Istovremeno se treba koncentrirati na ples i baratanje sa štapom. Recimo svima izgleda teško vrtiti štap, a zapravo je puno teži izbačaj u zrak. A kad štap padne na pod, to nije najstrašnija stvar, ali djevojke se toga najviše užasavaju jer to publika vidi. Greške u koracima nisu uvijek tako očite kao kad padne štap. Ali recimo na natjecanjima to nije najgora greška, kaže Ana Šarin.
Ana je jako zadovoljna s radom u Benkovcu, sa suradnjom s djevojčicama i njihovim roditeljima.
– Planiramo osnovati udrugu da bismo mogli lakše dolaziti do opreme i uniformi koje su dosta skupe. Osim toga, planiramo se učlaniti u Hrvatski mažoret savez i krenuti polako na natjecanja, kaže Ana.
Dok je još radila u Zadru kod Elle Dušević, razmišljale su da organiziraju natjecanje u mažoret plesu u Zadru.
– Problem je bio u tome što se po pravilima natjecanje mora održavati na asfaltu, a Poluotok je cijeli popločan, tako da nismo znale gdje smjestiti natjecanje. Zato ga možda za koju godinu organiziramo ovdje u Benkovcu, kaže Ana.
Benkovačke mažoretkinje su organizirale i humanitarni nastup u božićno vrijeme, a sad se pripremaju za ljetni nastup za svoje Benkovčane. No tijekom ljeta planiraju gostovati u Pakoštanima i na još kojem ljetnom događanju.
Osim što ove mlade Benkovčanke kvalitetno ispunjavaju svoje slobodno vrijeme, a u tome još i uživaju, mažoret plesom doprinose raznolikoj benkovačkoj kulturnoj sceni.