Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Neobični oblici trsja vinove loze oživjeli Domaće i Bjesove

17.04.2012. 22:00
Neobični oblici trsja vinove loze oživjeli Domaće i Bjesove


Perić je kazao kako je on u neobičnim oblicima trsja vinove loze koja je ovdašnjem čovjeku stoljećima omogućavala opstanak prepoznao bajkovita stvorenja Domaće i Bjesove iz priča naše najpoznatije književnice čija bi djela svi, bez obzira na uzrast, trebali čitati


U Kazalištu lutaka Zadar u sklopu manifestacije “Zadar čita” jučer je otvorena izložba “Bjesovi & Domaći” autora Markice Perića. Poveznica između ove izložbe skulptura u trsju vinove loze i popularne književne manifestacije koju četvrtu godinu organizira Gradska knjižnica Zadar poznata je hrvatska književnica Ivana Brlić Mažuranić, budući da je Perić skulpture izradio inspiriran likovima njezinih priča, poglavito onima iz priče “Kako je Potjeh tražio istinu” i “Šuma Striborova”.
Ljubav prema knjizi
Program otvaranja vodila je Iva Pejković, zadarska književnica i novinarka koja je tom prigodom kazala:
– Kada u nečijem životu značajno mjesto zauzima ljubav prema čitanju, ljubav prema knjizi i književnosti tada nije čudno kada je ta osoba pronalazi u svemu oko sebe i kada u onom sasvim običnom i svakodnevnom umije pronaći nešto čudesno, svojstveno pričama neprolazne vrijednosti. Jedna od takvih priča je “Kako je Potjeh tražio istinu” Ivane Brlić Mažuranić. Markica Perić, profesor hrvatskog jezika i književnosti susreo se s bićima koja su Potjehu i njegovoj braći promijenila sudbinu. U trsju vinove loze na Dugom otoku pronašao je Bjesove iz priče, stvorenja koja čovjeka more stoljećima, vječna mala zla koja se skrivaju u dubini čovjekovog bića i u svakom trenutku ga mogu usmjeriti prema putu u propast.
Priča za sve
Perić je kazao kako je on u neobičnim oblicima trsja vinove loze koja je ovdašnjem čovjeku stoljećima omogućavala opstanak prepoznao bajkovita stvorenja Domaće i Bjesove iz priča naše najpoznatije književnice čija bi djela svi, bez obzira na uzrast, trebali čitati. Umjetničke kreacije prirode on je tek malo doradio i tako je nastalo 13 skulptura koje se mogu razgledati u predvorju zgrade zadarskih lutkara.
Program svečanog otvaranja ove izložbe svojim su nastupom uveličale članice Zadarskog plesnog ansambla koje su za ovu prigodu izvele elemente iz svoje plesne predstave “Tri Marije hojehu” čiju je koreografiju prema jednom glagoljskom srednjovjekovnom spisu s otoka Pašmana osmislila Sanja Petrovski.
Inače, Markica Perić je profesor hrvatskog jezika i književnosti. Bio je ravnatelj osnovne škole u Komiži, profesor u osnovnim školama u Cetingradu, Korčuli, Komiži i Zadru. Danas radi kao nastavnik hrvatskog jezika i književnosti u OŠ Zadarski otoci. U Gradskoj knjižnici na Bilom Brigu vodi klub čitatelja “Boris Maruna”.