Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otočani traže da trajekt na liniji Zadar-Ancona u sezoni pristaje i u Brbinju

17.04.2012. 22:00
Otočani traže da trajekt na liniji Zadar-Ancona u sezoni pristaje i u Brbinju


Upoznali smo Josipovića s problemima oko trajektne veze Zadar-Ancona i s našim željama da tijekom turističke sezone brod na ovoj ruti pristaje i na Dugom otoku u Brbinju kao što je to bilo nekada. Otkad je ta poveznica ukinuta broj turista na Dugom otoku praktično se prepolovio, kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora


Predsjednik RH Ivo Josipović primio je jučer izaslanstvo Otočnog sabora na čelu s predsjednikom Denisom Barićem.
 Otočani su Josipovića upoznali s aktualnim stanjem na otocima i problemima s kojima se u svakodnevnom životu susreću te su dobili podršku predsjednika u njihovim nastojanjima da pokrenu otoke i poboljšaju kvalitetu života na njima.
– Jedna od ideja koju smo Josipoviću predložili jest da se vojni objekti na otocima koji stoje zapušteni stave u funkciju i upotrijebe za civilne svrhe. U Zadarskoj županiji smo konkretno razgovarali o vojarni na Molatu za koju je interes pokazalo Sveučilište u Zadru i koje već ima neke projekte. Također poznato je kako otoci imaju problema s vodoopskrbom, a taj problem bi se dijelom mogao riješiti upotrebom vojnih cisterni koje stoje neupotrebljive kao naprimjer na Premudi, kaže Barić.
Poseban naglasak stavljen je na problem zdravstvene zaštite na otocima, slaba povezanost s kopnom i nikakva između otoka. Otočani traže da se konačno u potpunosti počne primjenjivati Zakon o otocima, a osobito pomogne razvoj gospodarstva. Prvi konkretni potezi mogu se napraviti već za nadolazeću turističku sezonu.
– Želimo da se stvori model sufinanciranja dolazaka turista s kopna na otoke. Prijevoz obitelji s automobilom na otok košta koliko i jednodnevno iznajmljivanje apartmana na kopnu zbog čega su otočani u nepovoljnijem položaju o odnosu na konkurenciju s kopna. Ako se mogu sufinancirati niskobudžetne aviokompanije, ne vidim razlog da se i nama ne izađe u susret. Upoznali smo Josipovića s problemima oko trajektne veze Zadar-Ancona i s našim željama da tijekom turističke sezone brod na ovoj ruti pristaje i na Dugom otoku u Brbinju kao što je to bilo nekada. Otkad je ta poveznica ukinuta broj turista na Dugom otoku praktično se prepolovio. Josipović nam je obećao pružiti podršku u našim naporima i povezao nas sa svojim savjetnicima.