Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poreznici češljaju estradu, pa pozvali i Thompsona

17.04.2012. 22:00
Poreznici češljaju estradu, pa pozvali i Thompsona


Na meti poreznika, kako neslužbeno doznajemo, su i Nenad Belan, Zlatko Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Marko Grubnić, te Fani Horvat, partnerica splitskog gradonačelnika Željka Keruma


Neki među elitnim pripadnicima hrvatske estradne scene našli su se na meti akcije Porezne uprave koja se bavi građanima čija je imovina u velikom nesrazmjeru s njihovim prijavljenim prihodima. Kako neslužbeno doznajemo, Marko Perković Thompson, Nenad Belan, Zlatko Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Marko Grubnić poznat pod nadimkom Modni mačak te Fani Horvat, partnerica splitskog gradonačelnika Željka Keruma pozvani su prošlog tjedna u prostorije zagrebačke Porezne uprave da objasne zašto je imovina što su je stekli nakon 2008. bitno veća nego što su oni u zadnje četiri godine imali prijavljenih prihoda.
Pomoć roditelja
Dio ih je već dao izjave i pritom su se navodno neki od njih pozivali na pomoć roditelja ili prijatelja pri kupovini vrijednih nekretnina, a za sve njih rok za očitovanje istječe u petak. S tim da se Maja Šuput ispričala da ne može doći jer se trenutačno poslovno nalazi u Australiji.
Imovina koja je kupljena prije 2008. godine nije predmet zanimanja Porezne imovine jer je sve eventualne financijske prekršaje s njom u vezi pokrila zastara. A popis građana, čije nekretnine nabavljene u zadnje četiri godine značajno nadmašuju prihode koje su uredno prijavili i na njih platili porez, narastao je na već oko 3.000, a dosad ih je kroz proceduru poreznika u sklopu ove akcije prošlo dvije tisuće. Osim estradnjaka i takozvanih pripadnika “jet seta” ima tu raznih obrtnika, liječnika, odvjetnika… Svi su oni prijavili državi skromne prihode s kojima bi, poput velikog broja “običnih građana”, jedva sastavljali kraj s krajem, a istovremeno su dolazili u posjed kuća, stanova ili dionica vrijednih i po nekoliko milijuna kuna. Sada će, kao i Thompson, Gibonni ili Jelena Rozga, ako im je stečena imovina za najmanje 25 posto veća nego prijavljeni prihodi, morati poreznicima precizno pojasniti njezino podrijetlo.
Objasniti “štedljivost”
“Možda su dobili neko nasljedstvo, možda su od netto plaće od šest tisuća kuna mjesečno uspijevali uštedjeti deset tisuća kuna, ali ako su takvi sretnici ili ako su tako štedljivi morat će to objasniti u svojim poreznim upravama. Morat će točno navesti koji su bili njihovi izvori za kupnju nekrenina u njihovom vlasništvu, ističu naši izvori.
Nakon toga će u Poreznoj upravi napraviti novi izračun. Ukoliko se pokaže da je imovina tih građana ipak vrijednija od njihovih prihoda država će ustanovljenu razliku tretirati kao dohodak koji nije bio prijavljen i na njega će obračunati i pokušati naplatiti porez na dohodak. Sličnom su se mišlju bavili i u HDZ-ovoj vladi koja je od 2004. do 2011. godine pronašla kod određenog broja građana imovinu koja je za 95 milijuna kuna prelazila njihove prijavljene prihode. Izračunali su da bi se po osnovu poreza na dohodak koji su im htjeli naplatiti u državni proračun sliti 25 milijuna kuna, ali je ta naplata ozbiljno podbacila, pa je samo 500 tisuća kuna na taj način završilo u proračunu.
Ukoliko sada građani ne budu spremni platiti poreze prema novom obračunu, država ih može i kazneno goniti za utaju poreza. Tako se oni koji daju lažne podatke o prihodima kako bi izbjegli plaćanje obveza državi u iznosima većim od deset tisuća kuna mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Zakon kaže i da za štetu “velikih razmjera”, koja je prouzročena s ciljem, ali ne precizira koliko je to novca, počinitelju prijeti kazna od tri do deset godina.


Samardžija: Nitko nas nije kontaktirao




Lidija Samardžija, menadžerica Zlatana Stipišića Gibonnija medijske objave o poreznoj inspekciji koja je navodno “češljala” račune popularnog splitskog kantautora jučer nije htjela komentirati.
– Nas nitko iz Porezne inspekcije nije kontaktirao, kratko je kazala Lidija Samardžija.