Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tragedija hrvatske desnice je u tome što ima minorne lidere

17.04.2012. 22:00
Tragedija hrvatske desnice je u tome što ima minorne lidere


Tragedija hrvatske desnice, one pozitivne hrvatske tradicionalističke desnice, sastoji se u tome što ima minorne lidere koji su spremni više ukrasti nego brinuti o onom što je dobro za narod, dok neki jednostavno nisu dovoljno mentalno zreli da bi bili tamo, prokomentirao je stanje na hrvatskoj denici Zidić


Igor Zidić, koga novinari često nazivaju kontroverznim desničarem, bio je prvi gost ovogodišnjeg, četvrtog, “Zadar čita”.
Voditelj programa Ante Mihić publiku je iznenadio kratkim filmom u kojem su se prisjetili dosadašnjih gostiju ove manifestacije s komičnim završetkom u stilu trash horora, a zatim je kratkim filmom u slikama predstavio i svog gosta.
Identitet
Kako je Zidić posljednjih dana kao predsjednik Matice hrvatske bio često prozivan zbog navodnog ugošćivanja nacionalističkog skupa Hrvatske čiste stranke prava Mihić ga je zamolio da jednom zasvagda razjasni što se zapravo dogodilo. No, prije toga, odgovarao je na pitanje ima li danas Matica hrvatska svrhu postojanja.
– Svrha Matice uvijek je bila postizanje kulturnog stupnja svijesti o vlastitosti, posebnosti, onom što se danas zove identitet. Njega nećete steći samo sportom i ratovanjem, on se stiče prvenstveno kulturom. To je uvijek bila osnovna svrha Matice, a uz to smo ponekad morali radi političkih okolnosti vremena u kojem smo djelovali intervenirati i na drugim poljima, poput očuvanja hrvatskog jezika, kazao je Zidić.
Na pitanje je li desničar, Zidić je odgovorio kako se u nas stvari uvijek vole radikalizirati, ali ne i jezično precizirati. Tako u 50-ima nacionalist nije bila negativna pojava u jeziku, ali šovinist jest, a zatim se u Jugoslaviji primjetilo kako je ta pojava nacionalist preliberalna te se radilo na tome da se izbaci i zaboravi riječ šovinist, a njezino mjesto preuzeo je nacionalist.
Izmišljeni intervju
Pojašnjavajući kako je došlo do toga da se Maticu proziva zbog ugošćivanja skupa HČSP-a Zidić je nasmijao publiku, ali i ustvrdio kako Matica nikada nije i neće ugostiti političke skupove bilo koje stranke.
– Cijela priča počela je na jednom portalu s objavom izmišljenog intervjua sa mnom u kojem ja govorim kako sam se posvetio proučavanju Hitlerova djela “Mein Kampf” te sam odlučio napisati nastavak. Zamislite, ja pišem nastavak nečije biografije, rekao je Zidić pojašnjavajući kako je taj intervju zatim preuzeo drugi portal, komentarom se nadovezao neki čitatelj i eto tako nastaje javno mijenje u Hrvatskoj.
HČSP se Matici, kaže, obratio jednim emailom u kojem se interesiraju za uvjete posudbe matičine dvorane koja je znala ugostiti određene manifestacije i izvan djelatnosti Matice, ali, kako je naglasio Zidić, nikada nije ugostila politički skup bilo koje stranke, niti će ikad. Taj email, tvrdi Zidić, do Predsjedništva matice nikada nije došao.
Ostvarenje sna
– Tragedija hrvatske desnice, one pozitivne hrvatske tradicionalističke desnice, sastoji se u tome što ima minorne lidere koji su spremni više ukrasti nego brinuti o onom što je dobro za narod, dok neki jednostavno nisu dovoljno mentalno zreli da bi bili tamo, prokomentirao je stanje na hrvatskoj denici Zidić.
U razgovoru s Mihićem Zidić se prisjetio kako je postao ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu, što je za njega bilo ostvarenje sna te u kakvom je stanju zatekao Galeriju. Iako ga je Mihić iznenadio kad ga je pozvao ispred slike Da Vincijeve “Mona Lise” i zamolio da ga nauči kako gledati i prepoznati dobre od loših slika Zidić je okupljenima u najkraćim crtama pojasnio veličinu Leonarda da Vincija ipak ih uputivši da je za prepoznavanje dobrih od loših slika potrebno puno više vremena i učenja o umjetnosti.
Naravno za gosta nije nedostajalo ni pitanja iz publike, a prva večer četvrtog “Zadar čita” završena je vrlo uspješno.