Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Švedskoj kraljici ogrlica Antonije Gospić

Autor: Valentina Mlađen

17.04.2013. 22:00
Švedskoj kraljici ogrlica Antonije Gospić


Kad je započinjala s izradom nakita od stakla, od kojeg je danas stvorila poznati zadarski brend, Zadranka Antonija Gospić nije ni sanjala kako će upravo njezin nakit jednoga dana nositi i švedska kraljica Silvia.
Prekrasna crno-bijela ogrlica koju je izradila Antonija kraljici će biti uručena danas tijekom posjeta Muzeju antičkog stakla. Ogrlica je izrađena od murano stakla te sadrži 63 perlice u crno-bijeloj kombinaciji za koju Antonija smatra kako će se najbolje uklopiti u kraljičin stil odijevanja.
– Ogrlica je u crno-bijeloj kombinaciji s dominacijom bijele i mrežastim uzorkom s optičkim efektom. U svakom polju posebno su zarobljeni mjehurići zraka, kaže Antonija kojoj je za izradu kraljevskog nakita trebalo otprilike pet radnih dana.
Zadarska umjetnica priznaje kako za izradu ogrlice nije posebno proučavala nakit koji je kraljica Silvia do sada nosila, a ogrlica spada u liniju njenog dizajnerskog nakita koji izrađuje i za suvenirnicu Muzeja antičkog stakla.
Uz ogrlicu za kraljicu, u Muzeju stakla spremili su i poklon za kralja. Njemu će ravnatelj Ivo Fadić uručiti ručno rađenu bocu spiralnog grla iz muzejske puhaonice te jednu četvrtastu bocu, repliku antičkog stakla u kojoj je maslinovo ulje s certifikatom uljara Darka Dujele.
– Cijelom je kolektivu iznimna čast i zadovoljstvo da kralj i kraljica Švedske prigodom posjeta Zadru posjećuju i naš muzej. Prošle je godine, naime, ovdje bio i veleposlanik Švedske sa svojom suprugom i vjerojatno je procijenio da vrijedi dovesti kralja i kraljicu u ovu instituciju, kaže Fadić.
Kralj i kraljica prema protokolu u Muzej stižu u 11.05 sati te će se u razgledavanju postava muzeja i dviju radionica, puhanja stakla i izrade nakita na plameniku, zadržati oko pola sata nakon čega će se uputiti prema svetištu Sv. Šime.